РФ нарощує війська поблизу кордону України на півночі, сході та півдні
Getty Images

Верховна Рада схвалила Заяву з вимогою до Російської Федерації негайно припинити бойові дії та неухильно дотримуватися режиму припинення вогню. Ще нардепи закликали світове співтовариство до продовження та посилення політичного й економічного тиску на РФ з метою припинення агресії проти України.

Відповідну постанову на позачерговому засіданні ВР підтримали 308 народних депутатів, передає «Укрінформ».

«Від початку поточного року спостерігається суттєве збільшення обстрілів і збройних провокацій з боку збройних формувань РФ. Останнім кричущим фактом стали масовані обстріли російськими окупаційними військами 26 березня 2021 року позицій ЗСУ в районі населеного пункту Шуми. Лише за один день від російської зброї загинули чотири українських військовослужбовці, один отримав важкі поранення», — наголошується у заяві.

Нардепи висловили занепокоєння запланованими на вересень у Білорусі спільними білорусько-російськими командно-штабними навчаннями «Захід-2021». Їхній театр охоплюватиме, зокрема, й прикордонні з Україною території.

«Ці навчання становлять небезпеку для України і сприймаються Україною, як загроза ескалації міжнародного збройного конфлікту, який триває між РФ та Україною», — наголосили автори заяви.

Народні депутати України вимагають від Росії «негайно припинити бойові дії та неухильно дотримуватися режиму припинення вогню, повністю виконати свої міжнародні зобов'язання та вивести з України свою армію, найманців, збройні формування, які вона очолює, забезпечує та фінансує, їхню зброю і техніку, та повернути Україні повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами».

Парламентарії закликали міжнародні парламентські організації засудити агресивну політику РФ щодо України, і останню хвилю ескалації теж, а світове співтовариство — «до продовження та посилення міжнародного політичного й економічного тиску на РФ з метою припинення агресії, виведення іноземних військ і озброєння з території України, повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів».

Також Рада звертається до міжнародних організацій із закликом вжити заходів задля розслідування серйозних порушень міжнародного права під час збройної агресії РФ проти України. А саме — скоєння збройними формуваннями РФ воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Росія нарощує війська поблизу кордону України. Хомчак назвав регіони

Російська Федерація нарощує свої регулярні війська поблизу державного кордону України, під ударом можуть опинитися одразу декілька регіонів. Про це під час виступу на позачерговому засіданні ВРУ заявив Хомчак.

Розвідка зафіксувала активізацію російських військ в Брянській, Воронезькій та Ростовській областях, а також в окупованому Криму.

Ці регіони прилягають до північних, східних і південних областей України.

Станом на сьогодні вздовж держкордону України утримується 28 батальйонних тактичних груп противника, а саме в Брянської, Воронезької, Ростовської і на території Криму. Збройні сили РФ здійснюють поступове нарощування військ поблизу держкордону України на півночі, на сході і на півдні

Зосередження близько 25 батальйонних тактичних груп є серйозною загрозою військовій безпеці України.

Станом на початок 2021 року лише міжвидове об’єднання військ збройних сил РФ становить близько 32 тис. 700 військовослужбовців.

Під час свого виступу Хомчак назвав і кількість ворожих військових на окупованих територіях Донбасу.

Це 1-ий і 2-ий армійський корпуси в складі 14 бойових бригад, полків і підрозділів забезпечення чисельністю близько 28 тис. військових.

Як і всі роки війни, на керівних військових посадах в окупаційних адміністраціях так званих ЛНР і ДНР перебувають кадрові офіцери збройних сил РФ.

Загальна кількість військових радників та інструкторів збройних сил РФ на окупованому Донбасі — 2 тис. осіб.

Зокрема, сказав головнокомандувач, у середині березня 2021 року на полігоні Опук  окупанти тренувалися висаджувати повітряний і морський десант двома батальйонними тактичними групами за підтримки артилерійської тактичної групи зі складу 7-ої Десантно-штурмової дивізії.

«Після завершення навчань зазначені підрозділи залишили в районі полігону. Додатково відзначено нарощування групування завдяки переміщенню ще п'яти батальйонних тактичних груп», — розповів Хомчак.

«На території Ростовської області додатково містяться до 12 батальйонних тактичних груп із терміном готовності 1-2 доби, що забезпечує мінімально необхідний комплекс заходів негайного реагування на можливі військові дії з боку України», — наголосив він.

Окрім того, Хомчак каже, що з початку року Росія перекинула до ОРДЛО близько 19 тис. тонн пального, 335 тонн боєприпасів, 35 автомобілів, 3 танки, реактивні системи залпового вогню і спеціальну техніку.

У «Слузі народу» не бачать необхідності проводити закрите засідання з Хомчаком і Тараном

Перший заступник глави фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко не бачить необхідності проводити закрите засідання Верховної Ради з Хомчаком і міністром оборони України Андрієм Тараном.

«Поки що не планували (скликати таке засідання — Прим. ред.). Але я думаю, що коли така необхідність виникне, ми одразу зберемося, тому що такі питання, як протидія російській агресії, треба розглядати терміново і діяти теж», — наголосив Корнієнко.

Хомчак розповів подробиці загибелі чотирьох військових 

Хомчак розповів подробиці загибелі чотирьох військових з групи розмінування 26 березня на Донбасі. Вони загинули через «цинічний» обстріл снайперами у районі Шумів на Донбасі.

«Група розмінування підполковника Коваля здійснювала огляд місцевості на предмет наявності мін і розмінування їх від протипіхотних мін ПОМ-2, які були дистанційно встановлені російськими окупаційними військами», — сказав Хомчак на позачерговому засіданні Верховної Ради у вівторок.

Він наголосив, що командування ухвалило рішення відкрити вогонь у відповідь.

«Після відкриття вогню у відповідь противник припинив обстріли, що дало змогу надати допомогу пораненим та евакуювати загиблих», — розповів Хомчак.

Він заявив, що особливим цинізмом дій російських окупаційних військ є те, що снайпери стріляли в спини військовослужбовців об'єднаних сил з об'єкта критичної інфраструктури - водонасосной станції. Через неї постачають воду й до ОРДЛО, й на територію, підконтрольну уряду України.

«Противник намагався спровокувати наші війська вести вогонь у відповідь по насосній станції для заподіяння гуманітарної катастрофи в районі міст Торецьк, Горлівка, Південне», — зазначив Хомчак.

Четверо військовослужбовців Збройних сил України загинули і двоє дістали поранень через обстріл з боку російських найманців у районі с. Шумів Торецької міськради Донецької області 26 березня.

Президент України Володимир Зеленський закликав лідерів країн «нормандської четвірки» зробити все можливе для збереження режиму припинення вогню на Донбасі.

«Ціна війни — життя наших людей. Мужніх і нескорених. Сьогодні ми знову втратили чотирьох захисників України. Щирі співчуття. Закликаю всіх лідерів «нормандської четвірки» і партнерів зробити все можливе для збереження режиму повного і всеосяжного припинення вогню», — написав Зеленський у соцмережі Twitter у п'ятницю.

Весняне загострення. Чому найближчим часом варто очікувати ескалації на Донбасі