Рф тренувалася бити ядерними ракетами по обʼєктах у Європі — Financial Times

Росіяни ще до повномасштабного вторгнення тренували свій ВМС бити по об’єктах у глибині Європи ракетами з ядерними боєголовками на випадок конфлікту з НАТО.

Про це пише Financial Times з посиланням на секретні документи.

Вони містили карти для презентації російським військовим з 32 дальніми цілями. Зокрема, там були об’єкти у Норвегії та Німечині, а також узбережжя Франції і Барроу-ін-Фернесс у Британії. Документи, складені між 2008 і 2014 роками, містили список цілей для ракет, які можуть нести як звичайні боєголовки, так і ядерні.

Презентація також демонструє, як росія може діяти в можливих війнах у Чорному та Каспійському морях, і навіть у Тихому океані. Також на ній є сценарії на випадок конфліктів рф з Туреччиною, Азербайджаном, Іраном, Китаєм і Північною Кореєю.

У документах російські військові відзначили «переваги завдання ядерних ударів на ранніх стадіях конфліктів». Також там йшлося про варіант демонстраційного удару — підриву ядерної зброї у віддаленому районі в період назрівання конфлікту, аби «залякати».

Також російським військовим пояснювали, що ядерна зброя, «як правило», призначена для використання «в поєднанні з іншими засобами знищення».

У статті додають, що витік документів вказує на те, що рф зберегла здатність нести тактичну ядерну зброю на надводних кораблях, незважаючи на угоду між СРСР і США про її ліквідацію. Серед російських носіїв тактичної ядерної зброї перераховані «протичовнові ракети з ядерними боєголовками, розміщені на надводних кораблях і підводних човнах» і «зенітні керовані ракети корабельного і берегового базування з ядерними боєголовками для ураження груп протиповітряної оборони противника».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Британія не дозволила Україні використовувати Storm Shadow під час наступу на Курщині — Telegraph