Річниці весілля по роках: як називаються та що дарувати подружжю
Unsplash

Весілля — це особлива дата в житті кожної пари. День, коли закохані серця укладають шлюб, залишається в пам’яті назавжди. Святкувати річницю весілля можна щорічно, або на «круглі» дати.

Chas News розповідає, які назви мають річниці весілля по роках та що потрібно дарувати подружжю.

Як називаються річниці весілля по роках

  • 1 рік — Ситцеве весілля;
  • 2 роки — Паперове весілля;
  • 3 роки — Шкіряне весілля;
  • 4 роки — Лляне весілля;
  • 5 років — Деревʼяне весілля;
  • 6 років — Чавунне весілля;
  • 7 років — Мідне або вовняне весілля;
  • 8 років — Бляшане весілля;
  • 9 років — Фаянсове весілля;
  • 10 років — Рожеве або оловʼяне весілля;
  • 15 років — Кришталеве весілля;
  • 20 років — Порцелянове весілля;
  • 25 років — Срібне весілля;
  • 30 років — Перлинне весілля;
  • 35 років — Коралове весілля;
  • 40 років — Рубінове весілля;
  • 45 років — Сапфірове весілля;
  • 50 років — Золоте весілля;
  • 55 років — Смарагдове весілля;
  • 60 років — Діамантове весілля.

Річниця весілля 1 рік — ситцеве весілля

Ситцеве весілля відзначається на честь першої річниці шлюбу. Назва походить від ситцю — легкої тканини, яка символізує ніжність та крихкість молодого шлюбу, адже  сім’я у перший рік тільки починає пізнавати один одного, стикається з першими труднощами та побутом.

Дарувати на першу річницю весілля радять вироби з ситцю. В давнину молодому подружжю на це свято обирали ситцеву хустину. Також можна подарувати нічні сорочки, нижню білизну, комплект постільної білизни, скатертину, рушники з ситцю.

Річниця весілля 2 роки — паперове весілля

У цей період подружжя переходить на новий етап у стосунках. Адже за два роки спільного життя пара починає помічати не лише найкращі сторони один одного. Назва «паперове» символізує відносну крихкість стосунків на цьому етапі. Як папір, їх легко зім’яти та порвати, але при цьому вони вже зміцніли і набули певної стабільності.

Дарувати на другу річницю весілля радять книги, альбом для весільних фото, квитки в театр або кіно, календар, сувеніри з паперу.

Річниця весілля 3 роки — шкіряне весілля

Назва «шкіряне» говорить, що стосунки подружжя після випробувань попередні етапів зміцніли. Шкіра — гнучкий та довговічний матеріал, який добре витримує навантаження. Він асоціюється з тим, як подружжя навчилося підлаштовуватися під потреби один одного та знаходити компроміси.

На третю річницю весілля радять дарувати аксесуари зі шкіри: ремінці для годинників, обкладинки для документів, сумки, гаманці, портмоне тощо.

Річниця весілля 4 роки — лляне весілля

Льон символізує міцність і чистоту стосунків, які зміцніли за чотири роки. Цей матеріал вже набагато міцніший та довговічніший за ситець, а отже парі вдалося здолати більшість труднощів та побувати надійні стосунки.

На четверту річницю зазвичай дарують текстильні вироби з льону: рушники, скатертини, постільну білизну.

Річниця весілля 5 років — деревʼяне весілля

Дерево уособлює силу та надійність та гнучкість, які пара встигла набути за п’ять років подружнього життя. Як і цей матеріал, стосунки можуть витримувати різні умови, але все ще можуть зіпсуватися, тому розслаблятися не варто.

На цю річницю подружжю дарують рамки, підставки під гаряче, столові прибори, стильні аксесуари з дерева.

Річниця весілля 6 років — чавунне весілля

Шосту річницю шлюбу називають «металевою» або «чавунною». Хоч це і міцний на вигляд матеріал, але він може розбитися від одного удару. На цьому етапі важливо, щоб подружжя вміло разом вирішувати сімейні проблеми, знаходити компроміс у побутових суперечках і подолати нові виклики разом.

Ідеальним подарунком на шосту річницю весілля вважаються мангал, казан для плову, заварний чайник та інші вироби з чавуну.

Річниця весілля 7 років — мідне або вовняне весілля

Мідь відома своєю міцністю й символізує достаток, красу і цінність. А вовна хоч і зігріває, але при цьому може бути колючою. Так, на сьомий рік шлюбу для пари багато вже позаду, але на шляху можуть виникати нові виклики.

Зазвичай на сьому річницю шлюбу дарують вироби із міді. Можна обрати вазу або посуд з цього матеріалу.

Річниця весілля 8 років — ляшане весілля

За вісім років сімейні стосунки можна описати як період, коли подружжя вже дуже зблизилося, буденність стала звичною, тому іноді стосунки можуть тьмяніти. Проте, на цьому етапі пара ще більше зблизилася і забула про незначні проблеми.

На річницю шлюбу радять дарувати вироби з бронзи, різноманітні металеві статуетки або корисне кухонне приладдя.

Річниця весілля 9 років — фаянсове весілля

Фаянс відзначається своєю витонченістю і дбайливістю у виготовленні. Матеріал символізує увагу та турботу, які потрібні у відносинах після дев'яти років спільного життя.

Як подарунок модна обрати чайний сервіз або стильний декоративний виріб з фаянсу.

Річниця весілля 10 років — оловʼяне весілля

Ювілейна 10-та річниця весілля вважається однією з найважливіших дат для подружжя. За цей час пара вже встигла притертися один до одного та змирилася з недоліками. Цю річницю зазвичай святкують весело разом з найближчими друзями та родиною. За традицією, що якщо весело відзначити 10-ту річницю шлюбу, то подальше сімейне життя пройде з радістю.

На подарунок радять обрати вироби з олова, цінні статуетки, стильні скриньки або різноманітні предмети для дому.

Річниця весілля 15 років — кришталеве весілля

Кришталь символізує прозорість, чистоту та міць стосунків, що відображає пережиті 15 років разом. Проте, розслаблятися не варто, адже кришталь все ще можна розбити.  Як і 10-ту річницю цю дату зазвичай теж святкують з розмахом.

У якості подарунку на 15-ту річницю весілля варто обирати вироби з кришталю.

Річниця весілля 20 років — порцелянове весілля

Порцелянове весілля відзначається на 20-й річниці шлюбу. Це свято отримало свою назву через асоціацію з порцеляною, матеріалом, який символізує красу, довговічність і дбайливе ставлення. Подружжя на цій стадії вже встигло пройти багато разом, виявити терпіння і зрілість у вирішенні проблем, а також цінувати моменти радості і щастя.

На 20-ту річницю дарують порцелянові сервіз, вазу, статуетку чи інші вироби декору.

Річниця весілля 25 років — срібне весілля

Назва ювілейної 25-ї річниці подружнього життя походить від символічного подарунка на це свято — срібного предмета. Срібло в цьому контексті відображає витримку, благородство і відмінність стосунків, які пройшли вже чверть століття. Це також підкреслює важливість і тривалість шлюбу, де пара змогла побудувати міцні зв’язки і подолати життєві випробування разом.

Річниця весілля 30 років — перлинне весілля

Ще один важливий ювілей для подружжя, символом якого є дорогоцінні перлини. Він  символізує цінність і рідкісність стосунків, подібно до перлин, які є уособлюють витримку та красу. Ця річниця свідчить про довготривалу любов і згуртованість, які пара втілює в своєму спільному житті протягом тривалих 30-ти років. Найкращим подарунком на свято вважаються прикраси з перлів.

Річниця весілля 35 років — коралове весілля

35-річчя шлюбу — особлива подія, що символізує тривалість і міцність стосунків між подружжям. Основним символом свята є корал, який довго зростає, а також відомий своєю довговічністю. Часто це важливий момент для подружжя, коли вони переходять від середнього віку до літнього. Традиційно, коралове весілля відзначають в усьому світі, влаштовуючи вечірки, обіди чи поїздки до екзотичних місць.

А дарують на 35 шлюбу будь-які предмети для дому та його затишку, наприклад, побутову техніку.

Річниця весілля 40 років — рубінове весілля

Основний символ 40 років подружнього життя —рубін, дорогоцінний камінь червоного кольору. Він вважається символом любові, енергії і стійкості в відносинах. Цей камінь втілює собою палку любов і відданість та глибоку прив’язаність, яка виникла між подружжям за тривалий час разом.

Рубінове весілля подружжя часто святкує разом з родиною та друзями, згадуючи минулі досягнення, переживання та радості, що принесли їм ці 40 років спільного життя. На свто зазвичай дарують практичні та необхідні речі для подружжя за їхнім запитом.

Річниця весілля 45 років — сапфірове весілля

Сапфір вважають каменем вірності, він втілює відданість, надійність і непохитність. У давнину вважали, що саме він допомагає позбутися від важких думок, освіжає кохання та додає сили в боротьбі з хворобами. Саме тому річницю 45 років подружнього життя назвали на честь сапфіру. Цей ювілей символізує глибоке і міцне партнерство між парою.

Це свято відзначають в різних форматах: від тихого та романтичного святкування до великого сімейного обіду чи святкування разом з близькими друзями. Сапфірове весілля — чудова нагода для подружжя поділитися радісними спогадами про роки разом.

Річниця весілля 50 років — золоте весілля

Золоте весілля вважають найважливішим ювілеєм у подружньому житті. Воно символізує надзвичайну відданість, стійкість і глибину любові, яка протрималася півстоліття. Золото як символ свята відображає його цінність, міцність і непохитність, а також благополуччя і успіх, які подружжя заслужило через свою вірність одне одному.

Золоте весілля — нагадування всім навколо про важливість кохання, відданості і підтримки у стосунках.

На святкування найкраще прикрасити місце золотими відтінками, аби привабити у сім’ю достаток. Ідеальним подарунком на 50-ту річницю шлюбу вважається золото та золоті вироби, але це зовсім не обов’язково.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Весілля у 2024 році: красиві дати та найсприятливіші дні