Безвізу кінець? Рішення КСУ щодо е-декларацій загрожує вільним подорожам до Європи

У ЄС вважають, що рішення Конституційного Суду щодо електронних декларацій може бути підставою для призупинення безвізу з Україною.

Про це йдеться у листі посла України при ЄС Миколи Точицького віцепрем’єру з питань євроатлантичної інтеграції Ользі Стефанішиній, пише видання ЄП

«Як поки що неофіційно зазначають наші контакти, рішення КСУ, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Єврокомісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму», — сказано у листі.

Одним із офіційних приводів для запуску механізму призупинення безвізу є відхід держави від критеріїв, внаслідок виконання яких безвіз і був запроваджений.

У листі зазначені п’ять основних пунктів, які для чинної влади стануть критерієм збереження відносин з Євросоюзом:

  • збереження безвізового режиму поїздок громадян України до ЄС;
  • співпраця з МВФ;
  • інтеграція до енергетичного ринку ЄС (йдеться про незалежність НКРЕКП);
  • поширення на Україну режиму внутрішнього ринку у сфері телекомунікацій, укладення угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг (незалежність НКРЗІ);
  • інтеграція до єдиного цифрового ринку (незалежність Національного офісу інтелектуальної власності).

Насамкінець у листі Точицький пропонує створити «робочу групу високого рівня», яка б займалася опрацюванням змін до Конституції України. До такої групи могли б увійти представники Верховної Ради, Офісу президента, суддівського корпусу, наукових кіл та громадянського суспільства.

Під «змінами до Конституції» мається на увазі надання повноважень Раді для створення державних органів зі спеціальним статусом, йдеться також у листі.

На вранішньому брифінгу голова МЗС Дмитра Кулебу спитали про загрозу втрати безвізу та співпрацю з МВФ. У відповідь міністр зазначив, що рішення КСУ «ще не руйнує стосунки України з міжнародними партнерами».

Але Кулеба визнав, що боротьба з корупцією в Україні — «важливий елемент взаємодії» з західними партнерами. «І якщо негативні наслідки подолати не вийде, у нас буде проблема», — каже він.

У неурядовій міжнародній організації, що займається боротьбою з корупцією Transparency International теж зазначають, що останнє рішення КСУ «призведе до низки критичних змін», таких як загроза безвізовому режиму з ЄС, проблем з траншем від МВФ та нівелювання антикорупційної реформи.