Рішення РНБО про введення санкцій проти Медведчука ґрунтується на матеріалах СБУ, каже Баканов
Getty Images

Рішення про введення санкцій відносно окремих осіб ґрунтується, зокрема, й на матеріалах, якими володіє Служба безпеки України. Про це заявив голова СБУ Іван Баканов, коментуючи результати засідання Ради нацбезпеки і оборони України.

«Сьогодні Служба безпеки проводить слідчі дії, щоб задокументувати весь протиправний механізм постачання вугілля з тимчасово окупованої території до РФ та України. Таким чином, ми отримаємо підтвердження фінансування терористичної діяльності «ЛНР». І як результат – підґрунтя для повідомлення підозри представникам компанії», — зазначив Баканов.

СБУ рекомендувала розширити введені раніше економічні санкції проти власників авіакомпаній, які здійснювали польоти до Російської Федерації, і доповнити санкційний перелік ще п’ятьма компаніями.

Баканов пояснив, що після введення перших санкцій наприкінці січня кінцеві бенефіціари молдовської авіакомпанії JET4U S.R.L. та португальської JET4U LDA вживають термінові юридичні заходи, щоб обійти накладені на них обмеження. Зокрема, намагаються змінити обслуговуючі компанії, тобто вводять інших юросіб.

ОПЗЖ назвала санкції проти Медведчука «актом політичних репресій»

Партія «Опозиційна платформа — За життя» (ОПЗЖ) після запровадження санкцій проти одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука заявила, що боротиметься за те, аби довести імпічмент президента Володимира Зеленського до кінця.

Партія оцінює рішення про санкції проти Медведчука, Тараса Козака та членів їхніх сімей як спланований акт політичних репресій.

«Це — бажання диктаторського режиму Зеленського звести рахунки з лідерами опозиції і завдати удару по найбільш рейтинговій політичній силі країни. Жодних законних підстав для цієї позасудової розправи не існує», — йдеться у заяві ОПЗЖ, оприлюдненій ввечері у п'ятницю, 19 лютого. У партії наголошують, що санкції були ухвалені «без суду і слідства.

«Ми ініціювали початок процедури імпічменту Володимира Зеленського, і ми будемо робити все, щоб вона була доведена до кінця. Сьогодні це вже не питання персональних політичних амбіцій і партійних рейтингів. Це — питання життя і смерті української демократії», — йдеться в заяві.

Данілов анонсував продовження санкцій проти громадян України

Найближчим часом на наступних засіданнях Ради національної безпеки та оборони ви побачите ще більше і ще цікавіше. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов у ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Всі ці депутати, які сьогодні сидять і в яких встановлюються статки 300 млн, 400 млн. Люди добрі, де ви це взяли? Ви жодного разу не працювали у бізнесі, ви постійно працювали на яких посадах. Зупиняється все це. Найближчим часом на наступних засіданнях РНБО ви побачите ще більше і ще цікавіше

Політик пообіцяв викрити депутатів, які жодного разу не працювали ніде, а «мають сьогодні величезні статки». Згадають й українські надра як окрему ситуацію.

Також окремо Данілов зупинив свою увагу на постійних поїздках деяких депутатів до Москви, а також їх бізнесі з РФ.

«Кількість людей, які там постійно знаходяться, депутатів ВР, чим вони там займаються, нам вже зрозуміло. Це бізнес на території РФ, і це доведена річ. Всі люди, які у РФ заробляють гроші, потім інвестують сюди на «промивання нам мізків», найближчим часом все це буде публічна інформація», — сказав секретар РНБО.

Данілов заявив, що санкції проти Медведчука — це ще далеко не кінець, у майбутньому готуються нові санкційні удари по іншим депутатам та відомим людям.

«Далі буде. Далі будуть офшори, власність, все, що вкрали з 1991 року в українського народу, повернуть», — заявив голова РНБОУ.

Санкції проти Медведчука один із членів РНБО підтримав із «зауваженням» — Данілов

Рішення про запровадження санкцій проти Медведчука та його оточення підтримали всі члени РНБО, але в одного з них було зауваження.

Про це Данілов сказав у ефірі «Свободи слова» Савіка Шустера.

«На засіданні РНБО була доповідь голови СБУ, були надані відповідні документи. Я можу сказати, що голосування було майже одностайним, одна людина проголосувала з невеликим зауваженням. Була ситуація, пов’язана з тим, що треба вносити у закон про санкції додаткові аргументи», — сказав Данілов.

Хто саме висловив зауваження Данілов не сказав. Однак, за даними видання ZN.ua, зауваження висловив голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Нагадаємо, саме Разумков був єдиним членом РНБО, який на початку лютого не підтримав запровадження санкцій проти соратника Медведчука, власника телеканалів «112 Україна», ZIK і Newsone, нардепа Тараса Козака.

ZN.ua також зазначає, що з 20 членів РНБО на засіданні були присутні 19 — міністр фінансів Сергій Марченко перебуває в запланованій відпустці.

Єдиним завданням Кремля є знищення України Данілов

За словами секретаря РНБО, ніякі домовленості не працюватимуть, поки цього не захоче президент РФ Володимир Путін. Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Данілов зазначив, що весь світ розуміє, що питання завершення війни в Україні знаходиться тільки в кабінеті Путіна.

«Питання закінчення війни перебуває в кабінеті одної особи — Володимира Путіна. До того часу, поки ця людина не ухвалить рішення про закінчення війни, яку вони вже сім років ведуть на території України, ніякі домовленості ні з ким працювати не будуть. Єдина людина, яка може закінчити війну — це Путін. Це знає весь світ», — заявив Данілов.

Секретар РНБО також зазначив, що єдиним завданням Кремля є знищення України.

Подробиці санкцій

РНБО включила в санкційний список 8 осіб і 19 компаній, зокрема Медведчука, його дружину Оксану Марченко та її подругу Наталю Лавренюк, яку вважають цивільною дружиною нардепа Тараса Козака.

Про це сказав секретар РНБО Олексій  Данілов на брифінгу

Загалом санкції запроваджено на три роки до восьми фізосіб і 19 юросіб. Президент підпише відповідний указ.

Санкції застосовано до трьох громадян України та п’яти громадян Російської Федерації:

  • Вацьковський Костянтин Борисович, громадянин Росії;
  • Домченко Віталій Валерійович, громадянин РФ;
  • Лавренюк Наталія Миколаївна, громадянка України;
  • Лісогор Сергій Вікторович, громадянин РФ;
  • Марченко Оксана Михайлівна, громадянка України;
  • Маслюк Олександр Миколайович, громадянин РФ;
  • Медведчук Віктор Володимирович, громадянин України;
  • Попов Михайло Юрійович, громадянин Росії.  

Також під санкції потрапили компанії, зареєстровані на території РФ, у Молдові та інших країнах.

Санкції накладено і на компанії, що володіли п’ятьма літаками, які здійснювали прямі польоти з Києва на Москву, І на літаки, і на їхніх власників, і на компанії, які обслуговували ці літаки. Усі ці компанії іноземні — частина з них зареєстрована в Молдові, частина у Португалії, сказав секретар РНБО.

Данілов уточнив, що «санкції вводяться на все майно, яке є у пана Медведчука».

Про долю телеканалу «1+1», частиною якого володіє Марченко, секретар РНБО сказав, що канал буде далі працювати, але тією частиною майна неможливо буде користуватися.

Данілов пояснив, що санкції застосували, бо Служба безпеки веде кримінальне провадження за ст. 258 ч. 5 щодо фінансування тероризму.

РНБО запровадила санкції проти Віктора Медведчука та його дружини (оновлено)