Різдво в Україні 2023: точна дата, коли святкувати
Unsplash

Із наближенням зимових свят Сhas News нагадує, коли Україна офіційно святкуватиме Різдво цього року за новим календарем.

І пояснює, чи будуть вихідні на Різдво і Новий рік.

Коли Різдво 2023

З вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Відповідно, деякі важливі церковні свята посунулись на 13 днів уперед у порівнянні зі старим календарем.

Через нові дати православних свят в Україні перенесли й деякі офіційні державні свята:

  • День Української Державності — 15 липня (замість 28 липня);
  • День захисників і захисниць України — 1 жовтня (замість 14 жовтня).
  • 25 грудня — Різдво Христове (замість 7 січня).

Отже, з 2023 року Різдво в Україні відзначатимуть 25 грудня — разом з переважною частиною християнського світу.

Водночас, при схваленні переходу на новий календар у ПЦУ зазначали, що віряни можуть відзначати церковні свята як за новим, так і за старим календарем.

Тому за бажанням українці можуть відзначити Різдво також 7 січня, але ця дата вже не є офіційним державним святом.

Чи будуть вихідні на Різдво в Україні 2023

Ще у 2017 році Верховна Рада з метою зближення українців з європейською культурою встановила в Україні додатковий вихідний 25 грудня на Різдво за західним обрядом. Тоді Різдво 7 січня також залишилось офіційним святом та вихідним, і Україна стала однією з п’яти країн, де дві дати Різдва були закріплені як офіційні державні свята.

З 2023 року з офіційним перенесенням дати святкування православного Різдва з 7 січня на 25 грудня перша дата перестає бути державним святом і стає звичайним робочим днем.

Таким чином вихідним на Різдво в Україні лишається тільки 25 грудня.

Втім, під час воєнного стану, який триває в Україні через напад росії, на офіційні державні свята, які припадають на робочі дні, немає вихідних.

У 2023 році 25 грудня — це понеділок, а отже робочий день.

Натомість 7 січня 2024 року — це неділя. Отже цей день, хоч і не є вже державним святом, буде вихідним. Наступний же понеділок після нього, 8 січня, буде робочим (за старого календаря і мирного життя він був би вихідним).

Чи будуть вихідні на Новий рік 2024 в Україні

Новий рік 1 січня — лишається офіційним святом в Україні. Цього року дата припадає на понеділок, а отже в умовах воєнного стану — це робочий день.

Зазначимо, що це правило стосується державних підприємств і установ. Приватні компанії можуть давати вихідний своїм працівникам як на Різдво, так і на Новий рік.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Чому православні українці святкували Різдво 7 січня, а греки, румуни та болгари — 25 грудня