Різдвяний піст та Адвент у 2023 році: коли починаються у православних та католиків

Різдво Христове — одне з найголовніших свят у християнстві. Католики та протестанти традиційно відзначають його за григоріанським календарем 25 грудня. У цьому році до календарної реформи доєдналися Українська греко-католицька церква та Православна церква України. Тож тепер і вони святкуватимуть Різдво 25 грудня.

Водночас УГКЦ та ПЦУ дозволили своїм вірянам за бажанням відзначати свято за старим стилем (юліанським календарем) — 7 січня.

З 2017 року в Україні офіційними вихідними були дві дати святкування Різдва, однак у липні 2023 року Верховна Рада за пропозицією президента Володимира Зеленського залишила вихідним лише 25 грудня. Щоправда, в умовах воєнного стану у 2023 році вихідні не передбачені.

У християн святкуванню передує Різдвяний піст (у православних та греко-католиків) або Андвент (у католиків і частини протестантів).

Коли починається Різдвяний піст у православних в 2023 році

У православній та греко-католицькій традиції піст триває рівно 40 днів. У церков, які користуються новоюліанським календарем, він починається 15 листопада і триває по 24 грудня, а за юліанським календарем — з 28 листопада по 6 січня.

Коли починається Адвент у католиків в 2023 році

У Католицькій церкві та частині протестантських деномінацій передрізвяний період називається Адвент (від лат. Adventus — пришестя). Він починається у четверту неділю до Різдва, яка в залежності від року припадає на період з 27 листопада по 3 грудня.

У 2023 році Адвент починається 3 грудня. Цей період аналогічний Різдвяному посту у православ'ї, проте на відміну від нього не передбачає суворих правил харчування та інших обмежень, крім традиційної традиційної відмови від їжі тваринного походження по п'ятницям.

Що таке Пилипівський піст

Різдвяний піст має й іншу назву — Пилипівський піст. У народі Різдвяний піст часто називають Пилипівським, оскільки він починається наступного дня після Дня святого апостола Пилипа (14 листопада — за новоюліанським календарем чи 27 листопада — за юліанським календарем). 

Різдвяний піст та Адвент: історія

Батьківщиною Різдвяного посту вважається Галлія (сучасна Франція), де у V ст. зародилася традиція підготовчого посту до Різдва. Вже в 567 році Турський собор приписував монахам постити кожного дня в грудні аж до свята.

Згодом цей піст переходить до Італії, а згодом поширився далі на схід. У Візантії він спочатку тривав сім днів, а з 1166 року за рішення Константинопольського патріарха став сорокаденним.

Різдвяний піст: як правильно дотримуватись

Головна ідея посту полягає у поєднанні фізичного посту з духовним. Під час цього посту забороняється вживати м'ясні, молочні страви, а також яйця. Дозволено споживати в середу і п'ятницю рослинну їжу без олії, а у вівторок, четвер — рослинну їжу з олією. В суботу, неділю (крім останніх), а також на великі свята дозволяється вживати рибу. Допускається полегшення посту для тих, хто хворіє або працює на важких роботах, вагітних, та жінок, які годують дітей.

Церковний календар на листопад 2023 року: головні свята
Чому православні українці святкували Різдво 7 січня, а греки, румуни та болгари — 25 грудня
Святковий фронт. Як комуністи боролися з Різдвом