РНБО обіцяє взяти на облік українських користувачів «ВКонтакте»

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов заявив, що українських користувачів забороненої російської соцмережі «ВКонтакте» візьмуть на облік і перевірятимуть на предмет поширення російського контенту.

«Я б хотів звернути увагу на користувачів забороненого ресурсу. Всі ці користувачі будуть на обліку. Якщо вони далі поширюватимуть російський контент на території України, то у них будуть певні клопоти з нашою Нацполіцією», — заявив він на онлайн-конференції «Цифрова трансформація держави: перспективи і ризики кібербезпеки».

Данилов додав, що питання технічного блокування «ВКонтакте» буде вирішене найближчим часом за допомогою міжнародних партнерів. Адже ця соцмережа нещодавно змінила проксі-сервер й таким чином обходить в Україні заборону РНБО.

Навесні 2017 року президент Петро Порошенко своїм указом увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про блокування в Україні доступу до російських сервісів «Яндекс», «ВКонтакте» і «Одноклассники», а також про заборону використання бухгалтерського програмного продукту 1С. Причиною такого рішення РНБО і президент України назвали використання цих компаній і соцмереж спецслужбами РФ для інформаційної війни.

15 травня 2020 року нинішній президент Володимир Зеленський увів в дію рішення РНБО від 14 травня 2020 року «Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкціїй)», яким була продовжена на три роки заборона на російські соцмережі.

Як ми повідомляли раніше, 13 вересня заборонена в Україні соцмережа «ВКонтакте» заявила, що частково обійшла блокування. Російська соцмережа доступна для користувачів у мобільному додатку.