Рада нацбезпеки почне визначати олігархів з травня 2022 року — Мін'юст
УНІАН

Денис Малюська, міністр юстиції, заявив, що перших українських олігархів РНБО може визначати уже з травня 2022 року.

Про це він повідомив у своєму Faceebook.

«Введення в дію закону про олігархів припадає на період між травневими святами, а перші «номінаційні» засідання РНБОУ будуть можливими (з дотриманням усіх процедурних обмежень) уже з двадцятих чисел травня», — написав міністр.

Отже, закон про олігархів набуде чинності у першій половині травня 2022 року. А наприкінці місяця РНБО може створити відповідний реєстр.

Малюська додав, що за пів року олігархам треба «зробити непростий вибір»: або отримати офіційний статус олігарха і потрапити під обмеження, або ж позбутися ознак, які визначають їх як олігархів.

А саме: припинити фінансувати партії, позбутися монопольного становища або продати свої медіа людям з бездоганною репутацією.

В іншому випадку після внесення у списки РНБО олігархам заборонять фінансувати партії та політичну агітацію й купувати об'єкти великої приватизації. Контакти чиновників з олігархами підпадатимуть під декларування.

Також найближчим часом Нацрада з питань телебачення і радіомовлення розробить механізм перевірки ділової репутації покупця ЗМІ, а РНБО затвердить Положення про реєстр олігархів і створить відповідний список.

Chas News повідомляв, що 5 листопада Володимир Зеленський, президент України, підписав закон про деолігархізацію.

Як побороти олігархів? Досвід Сполучених Штатів, Венесуели та Молдови