РНБО зняла санкції з «міністра ДНР» і кримської «Масандри»
Офіс президента

Рішенням Ради національної безпеки та оборони (РНБО) з санкційного списку виключили кілька юридичних і фізичних осіб.

Відповідний президент України Володимир Зеленський ввів у дію своїм указом від 23 березня.

Так, із санкційного списку виключили так званого «міністра вугільної промисловості» «ДНР» Ігоря Івакіна. У січні минулого року року в ході спецоперації Служби безпеки України Івакіна вивели на підконтрольну українській владі територію та отримали від нього інформацію про вплив Росії на бойовиків.

Зі списку фізичних осіб, на яких накладені санкції, також виключили колишніх співвласників російського «Промзв'язокбанку» Олексія та Дмитра Ананьєвих, яких у Росії підозрюють у розкраданні з банку 87 млрд руб.

Також скасували санкції проти дев'яти державних підприємств, серед яких державний концерн «Національне виробничо-аграрне об'єднання «Масандра», що знаходиться у тимчасово окупованій Ялті. У грудні минулого року окупаційна влада Криму «продала» «Масандру» за $73 млн компанії «Південний проєкт», що є дочірньою фірмою банку «Росія».

У рішенні РНБО підкреслено, що зі списку санкцій №184 від 14 травня 2020 року виключено російське акціонерне товариство «Башкирська содова компанія», що займається виробництвом кальцинованої, харчової та каустичної соди.

Зеленський схвалив санкції РНБО проти 26 росіян та 81 компанії