Робот-дельфін зможе замінити тварин у неволі
Edge Innovations

Американська інженерна компанія Edge Innovations, яка має відділ аніматронічних та спеціальних ефектів у Каліфорнії, спроєктувала робота-дельфіна. Його вартість становить від $3 млн до $5 млн.

Фірма повідомила агентству Reuters, що подібна до живих істот аніматроніка, яку використовують у голлівудських фільмах, в майбутньому тішитиме глядачів у тематичних парках. Вона замінить диких тварин, яких утримують у неволі. Плавці зможуть пірнати з робототехнічними великими білими акулами або навіть плазунами, які мільйони років тому наповнювали моря епохи юрського періоду.

Нині прототип робота-дельфіна схожий на живих тварин, які стрибають крізь обручі та виконують акробатичні вправи в тематичних парках. Але ця морська істота — робот. Штучна істота керується дистанційним управлінням.

«Зараз близько 3000 дельфінів, які перебувають у неволі, використовуються для заробляння декількох мільярдів доларів. Відвідувачі платять задля досвіду спілкування з тваринами. І тому, очевидно, у людей є прагнення любити цих істот та дізнаватися про них більше», — сказав засновник та генеральний директор Edge Innovations Уолт Конті й додав: «Ми хочемо використати це прагнення й запропонувати інші способи полюбити дельфіна».

Аніматроніка може привернути аудиторію, яка бойкотує парки з використанням живих тварин, сказав Конті.

Компанія пояснює на своєму сайті: «Оскільки виставки морських ссавців, що перебувають у неволі, стали непопулярними; і вилов, транспортування та розведення морських тварин обмежилися, індустрія морських парків як життєздатний бізнес стала більш складною. Проте жага аудиторії до цього виду розваг та освіти лишалася незмінною».

Аніматроніку в режимі реального часу розробники назвали «способом відвідати індустрію морських розваг зі стабільним, безпечним та вигідним майбутнім».

У штаб-квартирі Edge's Hayward у штаті Каліфорнія випробовують аніматронного дельфіна вагою 250 кг й довжиною 2,5 м зі шкірою з медичного силікону. Винахід увійшов до програми для шкіл у партнерстві з TeachKind (програма, яку впроваджує громадська організація  PETA, — «Люди за етичне поводження з тваринами»).

Фірма також створила водних істот, які використовувалися в голлівудських блокбастерах «Звільнити Віллі», «Глибоке синє море» та «Анаконда».

«Ідея цього пілотного проєкту полягає в тому, аби створити щось типу «Вулиці Сезам» під водою», — сказав Роджер Хольцберг, креативний директор аніматронічної програми Edge.

Тим часом близько 20 європейських країн вже заборонили виступи диких тварин у цирках або обмежили їхню присутність.

 

Не готові мовчати. В Україні пройде перший Instagram-мітинг