Російська високоточна зброя виявилась малоефективною — NYT

Бойові дії в Україні показали, що росія так і не змогла просунутися у розробці високоточної зброї, а наявні зразки не завжди попадають у ціль, а їхні запаси вичерпуються.

Про це пише New York Times з посилання на неназваних співробітників Пентагону.

«Свідчення, зібрані під час вторгнення, показують, що російська програма керованого озброєння ще знаходиться у зародковому стані, пілоти не можуть швидко виявляти та вражати цілі на землі, а ракети, випущені по Україні, часто не потрапляють у цілі — якщо взагалі попадають», — розповіли високопоставлені співробітники міністерства оборони США.

Вони відзначили, що російські літаки, щодня виконують по 200-300 бойових вильотів, але удари вони наносять зазвичай некерованими бомбами та ракетами.

Це наслідок того, що росія активізувала розробки високоточної зброї лише в останні двадцять років і сильно відстала у цьому напрямку від США. Через це удари зазвичай наносяться по нерухомим цілями.

Під час війни в Сирії росія успішно застосовувала зброю, що самонаводилася, але дуже обмежено і в умовах, коли російським пілотам ніщо не перешкоджало, на відміну від України, де їм протидіють сило ППО та винищувачі.

За даними джерел видання, запаси керованих боєприпасів у росії представлені крилатими ракетами Х-101, що запускаються зі стратегічних бомбардувальників, балістичними ракетами «Іскандер» і «Точка», а також невеликою кількістю корабельних крилатих ракет «Калібр». При цьому їх запаси поступово вичерпуються.

За американськими даними, на 2 травня по Україні було завдано понад 2100 ударів подібною зброєю. Але вже другого тижня через брак такого озброєння кількість залпів помітно знизилася, і зараз Росією використовуються в основному звичайні бомби.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Одесі погасили пожежі після ракетних ударів. Є поранені та загиблий (фото)