Російські чиновники привезли з Ірану до РФ $1 млн у коробці з-під горілки. Гроші вкрали

У МЗС Росії виявили пропажу $1 млн в касі валютно-фінансового департаменту. Інцидент стався рік тому, але оприлюднили його подробиці лише зараз.

З головної будівлі МЗС Росії серед білого дня винесли більше мільйона доларів в різній валюті, пишуть РІА «Новости». Про розкрадання стало відомо вже на наступну добу після злочину. Головну підозрювану і її ймовірного спільника затримали на другий день після крадіжки. Але де поділися викрадені гроші, невідомо досі.

Більше того, обидва затриманих зараз перебувають на свободі. Один із них навіть виведений з числа обвинувачених і став у кримінальній справі свідком

Почалася детективна історія з того, що 28 листопада 2019 року в посольстві РФ в Тегерані двоє співробітників департаменту дипломатично-кур'єрської служби МЗС Росії прийняли у іранських колег диппошту. Це були два пакета і коробка, опечатані сургучними печатками з гербом.

Посол РФ в присутності головбуха посольства поклав до коробки з-під горілки «Абсолют» 150 пачок стодоларових купюр по 100 купюр в кожній. Коробку з $1 500 000 перетягнули скотчем, загорнули в крафтовий папір й опечатали.

Російське МЗС отримало від Ірану ці кошти за консульські послуги. Як зазначає телеканал Ren TV, іранська сторона не скористалася грошовим переказом через побоювання санкцій з боку США і їх партнерів. Диппошту ніхто не перевіряє, а що всередині посилок, може дізнатися тільки одержувач.

Далі про гроші згадали у МЗС РФ 19 грудня 2019 року. На цей день була запланована інкасація в кабінеті фахівця валютно-фінансового департаменту (ЛФД) МЗС Наталії Агальцової. Вона не прийшла на роботу, пославшись на тиск.

Кабінет Агальцова розкрили, на підлозі виявили інкасаторську сумку з пачками доларів. Комісія виявила недостачу на суму $745 735 доларів і 20 065 462 рублів. Загальний збиток склав 1 066 638 доларів,

Гроші знаходилися в кабінеті Агальцової з 29 листопада. Вони «пропали» в період з 16 по 19 грудня, оскільки перевірка, проведена 16 грудня, не виявила недостачі.

Агальцову затримали наступного дня після «пропажі» грошей.

В ході допиту вона розповіла, що в коробці, привезеної з Ірану, пачки з стодолоровими купюрами знаходилися зверху, а нижче лежали банкноти по одному долару. Виявивши це, жінка нібито запанікувала й вирішила покрити частину недостачі за рахунок своїх накопичень у $200 тисяч. Агальцова заявила, що планувала взяти кредит в розмірі трьох мільйонів рублів, однак їй відмовили в банку. Жінка стверджує, що після цього вона вчинила спробу самогубства, але залишилася жива.

Разом із Агальцовою був затриманий її співмешканець Василь Маковоз. За його словами, Агальцова прийшла додому з пачкою грошей і сказала, що у неї проблеми на роботі. Пізніше в сейфі на дачі сусіда пари знайшли $149 тисяч.

Через дві доби після затримання Моковоза відпустили на свободу без пред'явлення звинувачення. Агальцовій правоохоронці пред'явили обвинувачення, вона перебувала в СІЗО до серпня 2020 року, після чого її відпустили під домашній арешт. Нині справу завершили й направили до суду. Суд почнеться 30 грудня 2020 року.

Кримінальну справу перекваліфікували зі статті 158 КК РФ (крадіжка) на статтю 160 (привласнення або розтрата). Покарання, яке передбачає ця стаття, — до 10 років позбавлення волі.

Але результат полягає в іншому: тепер Наталя вже не під домашнім арештом, а під підпискою про невиїзд.

Де гроші, що належать МЗС Росії — невідомо донині.

Невідомі побили мера Броварів в його оселі та пограбували