Російські фрілансери залишилися без найбільшої платформи пошуку замовників Upwork та платіжного сервісу Payoneer

Російські фрілансери не зможуть шукати замовників на найбільшій фрілансерській платформі Upwork. З 7 березня вона заявила, що припиняє роботу в Росії та Білорусі. За декілька днів до цього про припинення роботи для користувачів з цих двох країн повідомив і платіжний сервіс Payoneer. Це означає, що російські фрілансери, які працювали на закордонних замовників, матимуть проблеми із отриманням коштів та із виведенням тих, які у них раніше зберігалися на рахунках.

Керівництво проєкту попередило, що у найближчі декілька днів фрілансерам з Росії та Білорусі заблокують можливість реєструватися на Upwork, шукати та отримувати нові контракти, а, окрім того, їх не буде видно в пошуку на сайті, якщо замовники вирішать самостійно знайти виконавця-фрілансера для свого проекту. Уже заключені контракти між фрілансерами та замовниками поки буде збережено, проте вони залишаться актуальними лише до 1 травня цього року. Цей день вважатиметься останнім днем здійснення платежів по раніше оформленим контрактам. Після цього замовники не зможуть здійснювати платежі на користь російських та білоруських фрілансерів.

Керівництво Upwork підкреслює, що якщо ситуація з військовим вторгненням в Україну зміниться, то компанія може відновити свою роботу на цих ринках. За деякими підрахунками, на Upwork зареєстровано більше 100 тис. фрілансерів з Росії та Білорусі, які тепер втратять джерело доходу.

Також, кількома днями раніше компанія Coursera повідомила про припинення роботи в Росії та блокування всього контенту від російських університетів та інших партнерів.

В заяві Coursera сказано: «Coursera вірить, що навчання є джерелом людського прогресу, і ми прагнемо забезпечити учням у всьому світі доступ до освіти найвищої якості. Проте ми не будемо підтримувати фінансову чи репутаційну вигоду російських викладачів чи установ на Coursera, поки ця трагедія триватиме, а також не будемо прагнути отримати прибуток від ведення бізнесу в регіоні в умовах цієї гуманітарної кризи. В результаті ми призупиняємо весь бізнес в Росії».

Компанія призупиняє весь контент від російських університетів і партнерів, включаючи курси, спеціалізації та ступені – цей контент більше не буде доступний на платформі Coursera для нових користувачів. Окрім того, компанія припиняє подальшу співпрацю з російськими установами в Coursera for Business, Coursera для уряду та Coursera for Campus.

Натомість Coursera оголосила про співпрацю з Міністерством освіти і науки України і пропонує проект «Coursera for Campus» безкоштовно для всіх українських вищих навчальних закладів та їх студентів. В результаті цього університети та коледжі в Україні можуть зареєструватися та надати всім своїм студентам доступ до понад 5 тис курсів і 2 тис керованих проектів від провідних університетів та партнерів Coursera.