Російські хакери вкрали листи Ангели Меркель

Європейський Союз запровадив санкції проти двох росіян і 85-го Головного центру спеціальних служб Головного управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації за кібератаку на німецький Бундестаг.

Відповідне рішення оприлюднено на сайті ЄС у четвер, 22 жовтня.

Німеччина звернулася до членів ЄС щодо введення санкцій проти Росії за кібератаку на Бундестаг, яка сталася у 2015 році.

Рада Євросоюзу заявляє, що кібератака, яка була здійснена на інформаційну систему парламенту Німеччини у квітні й травні 2015 року, негативно вплинула на її роботу. Згідно її заяви, зловмисники зламали поштові акаунти кількох членів Бундестагу і канцлера Ангели Меркель та викрали звідти дані.

Рада оприлюднила імена й фах росіян, проти яких вводяться санкції: це офіцери військової розвідки ГРУ РФ Ігор Костюков і Дмитро Бадін.

Слідом за ЄС аналогічні санкції ввела Велика Британія.

«Велика Британія заморозить рахунки і заборонить в’їзд на свою територію двом російським офіцерам ГРУ і введе санкції проти підрозділу ГРУ 26165 під кодовою назвою APT28 і Fancy Bear, які відповідальні за кібератаку на парламент Німеччини у 2015 році», — заявили у пресслужбі британського МЗС.

Подробиці проблеми

Під час кібератаки у 2015 році хакери вкрали 16 Гб даних Бундестагу. Це, зокрема, електронні листи Ангели Меркель за 2012—2015 роки.

Експерти вважають, що до викрадення листування у 2015 році причетні російські хакери. Тоді один із росіян увесь день перебував у будівлі парламенту Німеччини. Зазначають, що за день до того він намагався зламати офіційні акаунти, але зазнав невдачі через діакритичні знаки німецької мови.

Потім Ангела Меркель заявила, що Німеччина має докази того, що російські хакери причетні до кібератаки. На думку канцлера, Росія застосовує стратегію «гібридної війни», частиною якої є дезорієнтація та перекручування фактів. Росія свою причетність заперечує.

Наприкінці травня 2020 року Міністерство закордонних справ Німеччини у звʼязку з кібератаками викликало на розмову посла Росії Сергія Нечаєва

Як ми повідомляли раніше,  Мін’юст США звинуватив 6 офіцерів ГРУ в кібератаках по всьому світу, в тому числі в Україні. За словами експертів з кібербезпеки, той самий підрозділ брав участь у зламі передвиборчої кампанії Хіларі Клінтон у 2016 році, назвавшись групою активістів під назвою Fancy Bear — про нього згадали сьогодні у заяві Ради Європи.

 

Таємничі хакери-«робінгуди». Група невідомих жертвує викрадені гроші на благодійність