Російські військові заявили, що відкрили вогонь по британському есмінцю в Чорному морі. Британія заперечила (оновлено)
iStock

Російські військові відкрили вогонь по курсу британського есмінця Defender, який увійшов у Чорне море. У РФ заявляють, що корабель зайшов у російські територіальні води.

Про це повідомляє «Интерфакс».

«Есмінець був попередньо попереджений про застосування зброї у разі порушення державного кордону Російської Федерації. На попередження не відреагував», — кажуть у російському Міноборони. 

О 12:06 і 12:08 прикордонний сторожовий корабель виконав попереджувальну стрільбу. О 12:19 літак Су-24М виконав попереджувальне бомбометання (4 осколково-фугасних авіаційних бомби ОФАБ-250) по курсу руху есмінця, заявили військові.

«О 12:23 спільними діями Чорноморського флоту і Прикордонної служби ФСБ Росії есмінець УРО Дефендер покинув межі територіального моря Російської Федерації», — йдеться у повідомленні.

Оновлення від 16:00. В Міністерстві оборони Британії заперечили заяви російської сторони, передає BBC. 

«Ми вважаємо, що росіяни проводили збройні навчання в Чорному морі та надавали попереднє попередження про свою діяльність. Жодного пострілу по Defender не було, і ми не визнаємо тверджень про те, що на його шляху були скинуті бомби», — зазначили у відомстві.

14 червня британський есмінець Defender і нідерландський фрегат Evertsen зайшли в акваторію Чорного моря. У цей же день Національний центр управління обороною РФ повідомив, що російський флот почав відстежувати дії британського і нідерландського кораблів.

HMS Defender — п’ятий із шести есмінців 45-й серії ВМС Великої Британії. На есмінці встановлені радіолокаційна станція дальньої дії, зенітна артилерія, а також є можливість для розміщення ракетних озброєнь.

Російські військові кораблі вийшли в Чорне море на «тренування»