Російські власники хотіли вивести активи «Сенс Банку» за кордон — СБУ

Правоохоронці заявили про викриття схеми виведення за кордон активів одного з найбільших банків України, який донедавна належав російських олігархам. Про це повідомляють Офіс генпрокурора та Служба безпеки України.

Офіційно назва фінустанови не повідомляється, проте, імовірно мова йде про «Сенс Банк», який 21 липня націоналізував Кабмін. Він належав російським олігархам Андрію Косогову, Перу Авену та Михайлу Фрідману і до грудня 2022 року називався Альфа-Банк.

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення рф власники банку почали шукати шляхи протиправного виведення активів, побоюючись застосування санкцій. Вони планували переоформити власну частку в управлінні фінустановою на підконтрольних людей і від їхнього імені вивести мільярдні капітали за межі України.

При цьому, щоби приховати цю схему, російські власники планували довести банк до штучного банкрутства.

Під час обшуків за адресами головного офісу банку та місць проживання його топменеджменту слідчі виявили документи з доказами незаконної діяльності.

Правоохоронці відзначили, що аби не допустити шкоду фінансовій стабільності України Нацбанк ухвалив рішення вивести системно важливий банк з ринку для подальшої передачі на користь держави.

Вримінальне провадження відкрите за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 6 до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Сенс Банк» офіційно став державним та отримав нового голову правління