Російський крейсер «Адмірал Кузнєцов» перебуває в аварійному стані — ГУР

Українська розвідка повідомляє, що російські військові та суднобудівники намагаються перекласти один на одного відповідальність за критичний стан авіаносного крейсера «Адмірал Кузнєцов».

За даними ГУР, зараз судно перебуває на 35-ому судноремонтному заводі (Мурманськ). Для продовження робіт на кораблі його планували перевести до одного з причалів судноремонтного заводу. Однак виявилось, що крейсер взагалі не здатен переміщуватися власним ходом.

Після цього судно спробували відтягнути буксирами. Та через критичний стан корпусу корабля це також зробити не вдалось. Ремонтники попередили, що стан «Адмірала Кузнєцова» взагалі не дозволяє спускати його на воду, адже він, ймовірно, перекинеться і потоне.

Розвідка дізналась, що металеві конструкції нижче третьої палуби на крейсері зазнали значної корозії. Трюми повністю заповнені каламутною водою, що унеможливлює детальне обстеження корабля зсередини.

Тому зараз посадовці 35-го судноремонтного заводу та керівництво флоту зайняті тим, що намагаються перекласти один на одного відповідальність за поточний стан справ. Керівництву підприємства висунули штрафні санкції на 1,5 млрд рублів за зрив термінів ремонту та невиконання контракту. На заводі, у свою чергу, заявили, що не винні в доведенні корабля до такого стану.

У розвідці вважають, що  винними визнають військове представництво на заводі, яке здійснювало нагляд за ходом робіт. Зараз немає навіть приблизних термінів завершення ремонту «Адмірала Кузнєцова» та повернення його на службу.

У грудні 2022 року на крейсері сталася пожежа. Тоді голова Об’єднаної суднобудівної компанії Олексій Рахманов запевняв, що сталося «маленьке займання»

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ремонт єдиного російського авіаносця «Адмірал Кузнєцов» затягується до 2024 року