Російський опозиціонер Навальний у в'язниці оголосив голодування
МБК

Російський опозиційний політик Олексій Навальний, який нині сидить у в'язниці, оголосив голодування. Про це він зробив пост у Instagram.

Навальний написав: «Я оголосив голодування з вимогою виконати закон і пустити до мене запрошеного лікаря. Тож лежу голодний, але поки з двома ногами».

За словами Навального, він вже давно просить тюремників надати йому лікаря і ліки, тому що біль у спині поширився на ногу. На обох ногах є ділянки, які втратили чутливість. Однак ані лікаря, ані ліків адміністрація в'язниці йому не надає.

За словами політика, в ув'язнених «нема інших методів боротьби», аніж голодування.

«Замість медичної допомоги у мене катування позбавленням сну (будять вісім разів за ніч) і адміністрація, яка підмовляє зеків-активістів (aka «козли») залякувати рядових зеків, щоб ті не прибирали навколо мого ліжка. Ті так і кажуть: «Льоша, вибач, але ми тупо боїмося. Це ж Володимирська область. Життя зека коштує менше пачки сигарет», — написав опозиціонер.

24 березня Навальний переказав через своїх юристів, що в тюрмі відчуває сильні болі в спині і не може ступити на ногу. Адвокати повідомили, що його стан «вкрай неблагополучний».

На початку лютого російський суд засудив Навального до 3,5 років виправної колонії загального режиму. 28 лютого Навального перевезли до колонії у Володимирській області.

До посту в соцмережах він додав заяву, яке Навальний написав на ім'я начальника колонії. У ньому він підкреслив, що «право на медичну допомогу та огляд запрошеним лікарем-фахівцем чорним по білому прописано в законі». Навальний також зазначив, що не бачить сенсу писати нові звернення з вимогою надати допомогу, оскільки «єдина реакція на них — це психологічний тиск».

В управлінні ФСВП по Володимирській області російському виданню «Відкриті медіа» повідомили, що їм нічого не відомо про голодування Навального.

ФСВП стверджувала, що стан Навального «стабільний, задовільний». У ОНК Володимирській області, члени якої відвідали Навального в колонії, заявляли, що він скаржився на біль в нозі і попросив посприяти в отриманні уколів знеболюючого, а «інших побажань висловлено не було».

«Важко вставати». Навальний поскаржився на своє здоров’я у в’язниці