Російський опозиціонер Навальний опинився в комі після отруєння
Навальний п'є чай перед рейсом

У четвер, 20 серпня, в Росії після отруєння госпіталізовано у важкому стані Олексія Навального - одного з найвідоміших російських опозиціонерів. Навальному стало зле на борту рейсу Томськ-Москва. Він знепритомнів. Літак екстрено сів в аеропорту Омська, де опозиціонер в непритомному стані був доставлений в лікарню і поміщений в реанімацію.

Російські ЗМІ повідомляють, що на борту літака молодий політик нічого не вживав з їжі чи пиття. Вранці він тільки пив чорний чай в кафе аеропорту. Після інциденту поліція почала там перевірку, кав'ярню тимчасово закрили.

Ще в автобусі від терміналу до літака Навальний фотографувався з попутниками.

А вже на борту йому різко стало зле. У нього виступив піт, він попросив у своїй прес-секратарки серветку і води. Після чого вийшов в туалет. Один з пасажирів записав відео, на якому чути стогін Навального в туалеті. Незабаром він знепритомнів.

У лікарні Навальний був введений в стан штучної коми і підключений до апарату штучного дихання. Згідно з попередньою інформацією, опозиціонеру поставлений діагноз «гостре отруєння невстановленим психодіcлептіком». Але лікарі і поліція його поки не підтверджують. Перша ж реакція влади РФ очікувана. Згідно із заявою ТАСС, «не виключено, що він щось випив або прийняв вчора сам».

Це тільки додає підозр в тому, що опозиціонера намагалися усунути, як і багатьох інших російських опозиціонерів і просто неугодних владі. Раніше були вбиті Анна Політковська (застрелена, 2006), Олександр Литвиненко (отруєний, 2006), Борис Березовський (знайдений повішеним, 2013), Борис Нємцов (застрелений, 2015). Також в 2018 році у Великобританії були отруєні нервово-паралітичною речовиною Сергій Скрипаль і його дочка, але вони вижили.

Примітно, що навесні Сергій Жвачкін, губернатор Томської області, звідки повертався Навальний, погрожував «зупинити» користувачів інтернету, які розповсюджують фейки, повідомляє «МБХ медіа». Цього разу, за інформацією видання, команда Олексія Навального знімала особняки місцевої еліти.

Прес-секретар опозиціонера Кіра Ярмиш в коментарі «Еху Москви» сказала: «Я думаю, що це напевно пов'язано з черговим виборним циклом. Рік тому його отруїли в спецприймальнику ". У 2019 Навальний був госпіталізований із спецприймальника. Офіційний діагноз спочатку звучав як "гостра алергічна реакція», потім «контактний дерматит». Але в команді політика припускали, що той був отруєний хімічними речовинами.