Російський репер, автор фрази «Путін — красунчик», їде з гастролями в Україну
Толк

Російський репер Моргенштерн (Алішер Валєєв) оголосив, що хоче на початку літа 2021 року перетнути кордон України для музичного туру. Він запланував провести в Україні три сольних концерти: 3 червня 2021 року в Києві, 4 червня у Харкові і 6 червня у Запоріжжі.

Його гастрольні плани викликали критику в мережі.

Служба безпеки України на запит «Радіо Свобода» повідомила, що перевіряла біографію репера. СБУ вважає, що причин не пускати його до нашої держави немає. «На підставі запиту організатора гастрольних заходів (станом на кінець липня ц. р.) здійснено перевірку запитуваного Вами громадянина РФ. Організаторам повідомлено, що на момент перевірки підстави для недопущення цього громадянина РФ до участі у гастрольній діяльності у СБУ відсутні», — відповіли у відомстві.

Але, як зазначили у СБУ, це не означає відсутності «законних підстав для недопущення» репера на момент перетину кордону України.

Нардеп від партії «Європейська солідарність» Софія Федина закликала у Facebook надсилати їй докази порушення Моргенштерном законів України. Якщо вдасться зібрати фактаж, вона планує надіслати його разом із відповідним зверненням до СБУ.

Між тим організатори вже повідомили про вартість квитків на виступ репера у столиці. Підтримати російського виробника можна буде на суму від 500 до 4500 гривень.

Політично сумнівні заяви

Моргенштерн раніше заявляв у пресі, що не розглядає «кримський ринок» для концертів, бо потім його не впустять на материкову Україну. У жовтні він прокоментував питання Криму, відповідаючи на заклик своїх прихильників виступити там із концертом.

«В Крим давай? Я би з радістю в Крим. Але, на жаль, в реальному світі, якщо я туди поїду — мене в Україну тоді не пустять», — заявив російський артист.

«Путін — красунчик не тому, що він зробив щось для країни круте або що супер править відмінно. Просто круто, потужний мужик і все. Прикинь, ти Путін — тебе знає весь світ. Круто, молодець. Пройшов життя — який наступний рівень? Респект. Це не про якісь політичні дії, а просто людина», — сказав Моргенштерн в інтерв’ю. Також він додав, що змінив погляди й перестав критично ставитися до влади РФ.

8 грудня 2019 року Моргенштерн уже виступав в Одесі. У той день в місті було проголошено траур за тими, хто загинув під час пожежі, що сталася 4 грудня в Одеському торгово-економічному коледжі. Репер назвав траур «показухою» і закликав краще проводити перевірки з пожежної безпеки.

У ЄС звинуватили Росію у дезінформації про COVID-19 для продажу своєї вакцини