Російський Центробанк прийняв рішення «поховати» рубль, як вільно-конвертовану валюту

«Банк Росії з 9 березня по 9 вересня 2022 року встановлює наступний порядок видачі коштів з валютних вкладів або поточних рахунків громадян: по всім коштам клієнтів на валютних рахунках або вкладах, які зберігаються у валюті, клієнт може зняти до $10 тис. в валюті вкладу, а інші кошти — в рублях по ринковому курсу на день видачі», — йдеться в повідомленні Центробанку.

Також, у цей період валюту будуть видавати лише в доларах США. Вклади в інших валютах конвертуватимуть у долари.

«Центробанк РФ похоронив російський рубль як регіональну конвертовану валюту», — коментує рішення російського регулятора Віталій Шапран, член наглядової ради НБУ.

«У Центробанку РФ не все було в порядку з валютними резервами. Очевидно, що в ЗВР було дуже мало готівки, яка, в свою чергу, була представлена готівковими доларами США і дуже невеликим обсягом євро. Скоріш за все, доля ЗВР, заморожених у США, ЄС та Швейцарії, була більшою, ніж розраховували експерти. На фоні майбутніх обмежень Центробанку РФ на продаж золота із резервів, вималювалася надзвичайно неприємна для РФ правда про те, що великі ресурсні підприємства просто об’явити дефолт по євробондам не зможуть, оскільки тоді їх майно за кордоном опиниться під ризиком арешту та вивезення. Перше підтвердження вже з'явилося — свої єврооблігації на $1,3 млрд 7 березня погасив «Газпром».

На практиці це означає, що в платіжному балансі РФ вимальовується «діра», бо приток по товарному експорту нівелюється необхідністю гасити старі борги. Дефолт — не вихід, так як одразу ж повстане питання про те, чиї труби на дні Балтики і в ЄС та чиї там газ та нафта. До кінця літа лише одному «Газпрому» потрібно погасити зобов'язання на $1 млрд і 0,5 млрд швейцарських франків», — пояснює Шапран.

Unilever скорочує присутність в Росії
Угорщина проти заборони російського газу і нафти