Росія депортувала з України майже 1,2 млн людей — омбудсмен

З початку повномасштабного вторгнення в Україну росія вивезла на свою територію понад 1,185 млн українців, з них 200 тис. дітей.

Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіацентрі 9 травня заявила Людмила Денісова, уповноважена Верховної Ради з прав людини.

«Ми маємо докази, що примусова депортація готувалася заздалегідь. Є факти, що підтверджують: Росія мала директиви для своїх округів — скільки і куди привезуть українців», — стверджує омбудсмен.

За її словами, людей із окупованих територій росія спершу вивозить до так званих фільтраційних таборів, у деяких із них перебувають понад 20 тис. людей.

Як доказ вона навела три довідки, які підтверджують проходження «фільтрації».

«Три довідки потрібні для того, щоб людина могла пересуватися окупованими територіями. Перша — про те, що людина пройшла фільтрацію. Друга — щоб пересуватися містом, де розташовано фільтраційний табір. Третя — щоб мати можливість виїхати за місто», – розповіла Денісова.

За її словами, «неблагонадійних» українців окупанти піддають незаконній примусовій депортації на територію рф.

«Україна виступила з ініціативою створити міжнародну комісію з числа омбудсменів країн, які межують із Росією. У нас є досвід перевезення громадян України з Росії через треті країни. Але ви розумієте масштаб, понад мільйон громадян у руках окупантів, а ми вивезли лише кілька родин», — додала Денісова.

Раніше Денісова розповіла, в які регіони росії примусово вивозять українців.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

З ампутованими кінцівками та сепсисом. Омбудсмен розповіла про стан звільнених з полону українців