Росія готує угрупування для наступу на «північний захід» від Харкова — Зеленський (відео)

Президент Володимир Зеленський звернувся лідерів світу, зокрема до президента США Джо Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна, із закликом долучитися до Саміту миру у Швейцарії. Це відеозвернення він записав у знищеній росіянами типографії «Фактор-друк» у Харкові.

Президента заявив, що Україна має найбільший у світі досвід обману з боку росії на перемовинах і тому зупинити війну можна лише спільними зусиллями.

«Саме тому потрібні глобальні зусилля — Саміт миру за участю лідерів, яких росії не обманути. Саміт, який покаже, хто у світі дійсно хоче завершити війну, а не просто заявити про припинення вогню, яке буде неодмінно порушене російськими ракетами та артилерією, як це вже відбувалося десятки, десятки разів до цього», — сказав Зеленський.

Він повідомив, що вже понад 80 країн підтвердили свою участь у перемовинах в Швейцарії і звернувся до «лідерів світу, які поки осторонь глобальних зусиль із підготовки Саміту миру».

«До Президента Байдена, лідера Сполучених Штатів. До Президента Сі, лідера Китаю. Ми не хочемо, щоб Статут ООН згорів — згорів так само, як і ці книжки. І сподіваюся, не хочете й ви. Будь ласка, проявіть ваше лідерство у наближенні миру – дійсно миру, а не паузи між ударами. Зусилля світової більшості — це найкраща гарантія виконання зобов’язань. Будь ласка, підтримайте Саміт миру своїм персональним лідерством та участю», — закликав президент.

У своєму зверненні Зеленський також розповів про постійні терористичні атаки на Харків і повідомив, що росіяни збирають ще одне угрупування військ і готуються до спроби наступальних дій «за 90 кілометрів звідси на північний захід» (у цьому напрямку проходить українсько-російський кордон на Сумщині).

«Той, хто все це робить, не хоче миру», — наголосив він.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Удар по «Епіцентру» у Харкові: 12 загиблих, ще 16 людей шукають (фото)