Росія готується оголосити мобілізацію 9 травня — керівник ГУР

У росії вже йде прихована мобілізація, а відкриту збираються оголосили 9 травня. Про це в інтерв’ю НВ заявив Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міноборони.

«Так, вони готуються (оголосити мобілізацію — ред.). Зараз Росрезерв почав звіряти, що насправді є у них в наявності і підраховувати, що вони можуть видати по мобілізаційних нарядах. Це абсолютно необхідний крок перед початком справжньої мобілізації», — розповів він.

Буданов припускає, що відкриту мобілізацію проведуть під гаслами, що росія воює не з Україною, а з англосаксонським світом.

«Мені досить цікаво: як вони будуть це пояснювати власному народові? Чому для Росії з її, як вони кажуть, першою або другою армією у світі, потрібна мобілізація, коли згідно їхніх офіційних повідомлень, усе йде за планом і Україна як військова машина нічого з себе не представляє? Я можу робити певні припущення, опираючись на певні факти, що мобілізацію проведуть під призмою того, що Росія воює не з Україною, а з англосаксонським світом», — зазначив головний розвідник країни.

Він також відзначив, що російська армія абсолютна демотивована, проте це не має суттєвого значення.

«Проте є військова вертикаль, — їм приходять команди і вони будуть змушені їх виконувати. Хочеш, не хочеш, є наказ і ти його будеш виконувати. Не виконуєш — сідаєш у в’язницю, багато є різних варіантів. Тому суттєвого значення їхній моральний стан не має. Вони будуть виконувати наказ», — зазначив головний розвідник країни.

Раніше міністр оборони Великої Британії Бен Воллес припустив, що путін під час святкування Дня перемоги може оголосити про масову мобілізацію. При цьому він підкреслив, що немає конкретної інформації з цього приводу.

«Не буду здивований — і я не маю жодної інформації про це — що він (Путін — ред.), можливо, оголосить у цей день, що "ми тепер перебуваємо у стані війни зі світовими нацистами і нам потрібна масова мобілізація російського народу», — заявив Воллес.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Україні можуть продовжити термін проведення загальної мобілізації