Росія могла роками отримувати відео з камер спостереження в Україні — «Схеми»
Unsplash

Російські спецслужби могли роками отримували відео з камер спостереження в Україні.

Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

Зазначають, що тисячі камер відеоспостереження в Україні працювали на російському програмному забезпеченні TRASSIR компанії DSSL. Їх закуповували як звичайні українці, так і бізнес та державні підприємства. Такі встановлені та об’єктах критичної інфраструктури.

 «Схеми» дізнались, що камери під брендом TRASSIR та однойменний «вшитий» в неї софт можуть відправляти інформацію з них на російські сервери. Експеримент журналістів показав, що відео з цих камер, перш ніж надійти на телефон чи комп’ютер, потрапляє на сервери з геолокацією у Москві. Вони належать компаніям, які мають зв’язки з фсб. Крім того, система відеоспостереження дозволяє розпізнавати обличчя, автомобільні знаки, фіксувати рух осіб та транспорту.

На ЧАЕС камери TRASSIR працювали щонайменше з 2011 року.

Закуповували російське програмне забезпечення та камери і приватний бізнес, серед яких Kernel, Interpipe, P&G, «Велика кишеня», «Нова пошта», ТВ-канал «1+1», KAN Development, «Укрбуд», «Алло», «Цитрус», «Ельдорадо», IMAX.

У «Ельдорадо» журналістам не заперечили, що користувались системами TRASSIR, але запевнили, що зараз такого обладнання не мають. У «Цитрус» заявили, що після «тест-драйву» вирішили не користуватися TRASSIR.

А у «Новій пошті» підтвердили, що користувались софтом TRASSIR до 2019 року, але «відеореєстратори не були підключені до зовнішньої інтернет-мережі». Зараз вони залишаються на поодиноких локаціях.

У Держспецзв’язку заявили, що проводили експертизу обладнання у 2019 році, але висновком не поділилися. У травні 2022-го відомство попередило органи безпеки й оборони, що компанія TRASSIR/DSSL співпрацює з російськими службами.

У СБУ також заявили, що не можуть розкрити деталі. Але відомо, що після втручання Служби безпеки у 2020 році на Львівщині скасували тендер на закупівлю камер TRASSIR.

Втім, використання софту та камер в Україні обмежили лише після повномасштабного 27 лютого 2022 року.

«Наразі залишається й інший ризик: TRASSIR може повернутися на ринок України під виглядом закордонного продукту, зокрема AziGuard румунської компанії AziTrend. Це румунське ПЗ, але судячи з рекламних роликів компанії, складається зі софту TRASSIR. Український постачальник «ТРАССІР ЄС», як повідомила його керівниця, вже з ними співпрацює», — йдеться в матеріалі.  

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.