«Росія не повинна диктувати умови світу». Байден розповів про підсумки зустрічі з Путіним
Getty Images

Після сьогоднішньої двосторонньої зустрічі Джо Байдена і Володимира Путіна в Женеві президент США провів брифінг для представників ЗМІ.

На відміну від Путіна, Байден почав свій виступ із промови про те, що жоден президент США не може не захищати демократичні цінності, права і свободи людини. 

«Я чітко дав знати Путіну, що ми порушуватимемо питання прав людини, такі питання, як щодо Олексія Навального. Ми завжди розширюємо сферу прав людини, включаємо туди все більше і більше людей».

Байден заявив, що економіка РФ у кризі, і її треба розвивати, тож війна зі США, — точно не те, що потрібно Росії. Проте це не означає, що він перестане брязкати зброєю, не перестане говорити про оточення ворогами й те, що США хочуть її захопити.

«Росія не може диктувати, що відбувається у світі», — додав американський лідер.

Про Україну і Білорусь

«Я передав непорушну прихильність США до суверенітету України, ми обговорили мінські домовленості. Він (Путін, — ред.) не заперечував мені, але, звичайно, відмінності були», — зазначив Байден.

Про кібератаки

«Що було, якби ми атакували в кіберпросторі російські об’єкти? Якби ми втручались у вибори в інших країнах? Це послаблювало б позиції країни, і це послаблює позиції Росії, яка намагається залишити собі статус великої держави. Я сказав, що наші можливості в кібербезпеці дуже значні. І якщо буде потреба, ми реагуватимемо. Путін знає про це. Останнє, що зараз Путін хоче — це холодна війна»

Також Байден повідомив, що передав Путіну список 16 ключових секторів США, які не мають піддаватися кібератакам.

Де збіглися інтереси та чи вдалося презедентам про щось домовитися

Є ще певні інтереси, які збігаються: кібербезпека, стратегічна стабільність, контроль надо озброєннями.

«Потрібно подивитися 3-6 місяців, чи ми підійшли до нових стратегічних переговорів. Ми погодилися, що воно все одразу не спрацює...Я вам скажу, є перспектива поліпшення відносин між нашими країнами... Ми говорили про особисте, я говорив на підставі власних почуттів», — розповів Байден, зазначивши, що погроз на саміті не було.

Путін про вступ України до НАТО: тут нема чого обговорювати