Росія перекриває Чорне та Азовське моря для навчань. Україна заявляє про загрозу судноплавству
ВМС ЗСУ

Російська Федерація оголосила, що 13-19 лютого в Чорному та Азовському морях пройдуть військові навчання.

Тому практично весь південь Азовського моря та північно-західну частину Чорного моря у цей період Москва назвала небезпечними для плавання.

З України на такі рухи Росії дивляться з осторогою. В Міноборони вже заявили, що такі дії дестабілізують безпекову обстановку в Азово-Чорноморському регіоні. 

«У такий спосіб РФ в черговий раз продемонструвала зловживання міжнародним правом з метою досягнення власних геополітичних цілей за рахунок інших суб’єктів міжнародного права, зокрема України», — кажуть в Міноборони.

Міністерство вважає, що дії Росії загрожують українському суверенітету та свободі судноплавства у перекритих районах. 

Олег Ніколенко, речник МЗС, заявив, що територія навчань фактично унеможливлює навігацію в обох морях. Для українських портів це означає негативні наслідки, адже російські навчання перекриють практично всі підходи до них, залишивши лише мілководну смугу.

В Міноборони підтверджують, що судна не зможуть вільно заходити в морські порти України, що «беззаперечно є порушенням як духу так і букви Конвенції ООН з морського права 1982 року».

Олексій Резніков, міністр оборони, заявив, що на дії Кремля потрібно реагувати, щоб запобігти подальшому використанню такої тактики.

«Наші партнери показали сильну відповідь постачанням зброї. Наразі очікуємо не менш сильну відповідь: коли кораблі РФ не зможуть спокійно заходити в цивілізовані порти, вони зрозуміють ціну своєї нахабності», — наголосив Резніков.

Зараз Росія перекидає в Чорне море десантні кораблі, через що їхня кількість зросла вдвічі (12 суден). Таке нарощування сил експерти називають тривожним.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія майже легально зможе запускати ракети біля Одеси та заблокує всю Україну з моря