Росія планує поширити фейки про «злив» персональних даних українців — Мінцифри
Unsplash

Росія може вкинути в інфопростір фейки, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні.

Про це попередили у Міністерстві цифрової трансформації.

Наразі СБУ та Кіберполіція розслідує хакерську атаку у ніч з 13 на 14 січня на державні сайти України.

Зазначили, що «станом на зараз можна сказати, що всі докази вказують на те, що за кібератакою стоїть Росія».

«Її ціль — не тільки залякати суспільство. А дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектору та підірвавши довіру до влади з боку українців. Цього вони можуть досягти, вкинувши в інфопростір фейки про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та про «злив» персональних даних українців», — йдеться в повідомленні.

Мінцифри нагадали, що «Дія» не зберігає дані, а тільки підтягує їх з держреєстрів, та закликали українців не панікувати.

«Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити нібито персональні дані є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року», — розповіли у відомстві.

Раніше у Microsoft оприлюднили перші деталі розслідування кібератаки в Україні.

Вони виявили шкідливе програмне забезпечення, що замасковане під програми-здирники, але призначене не для отримання викупу, а виводить з ладу пристрої, на яких його активують. Його виявили на сайтах держорганів, неурядових організацій та ІТ-організацій в Україні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Хакери можуть атакувати критичну інфраструктуру в Україні — ЗМІ