Росія показала перелік бажаних «гарантій безпеки» від НАТО та вимагає не приймати Україну в Альянс
Getty Images

Міністерство закордонних справ Росії опублікувало проєкт договору між РФ та США про так звані «гарантії безпеки».

Зокрема Росія вимагає припинити подальше розширення НАТО на схід та не приймати в Альянс країни, які раніше були в складі СРСР, окремо виділяючи Україну.

Також РФ хоче, аби США не створювали військові бази та території пострадянських держав, які не є членами НАТО, та не розвивали з ними військове співробітництво.

«Сторони утримуються від розміщення збройних сил та зброї в районах, де таке розгортання може сприйматися іншою стороною як загроза її національній безпеці», — пише російське МЗС.

Договір також передбачає, що учасники не будуть розгортати ракети середньої та меншої дальності наземного базування в районах, з яких вони здатні вражати цілі на території іншої сторони договору.

Судячи з повідомлення на сайті МЗС Росії, проєкти договору передали Карен Донфрід, помічнику держсекретаря США у справах Європи та Євразії, яка була в Москві з візитом 15 грудня.

Під час переговорів із Джо Байденом Володимир Путін вже намагався отримати юридичні гарантії того, що Україну не приймуть в НАТО.

Реакція США на вимоги Росії

Джен Псакі, прессекретар Білого дому, заявила, що Вашингтон говоритиме з цього приводу зі своїми союзниками, пише Reuters.

«Ми не підемо на компроміс з ключовими принципами, на яких будується європейська безпека, враховуючи те, що всі країни мають право визначати власне майбутнє та зовнішню політику без втручання ззовні», — заявила Псакі.

Лукаш Ясина, прессекретар МЗС Польщі заявив, що Росія не є членом НАТО, тому не може вирішувати питання, пов’язані з Альянсом.

Реакція України

Як пише «Європейська правда», Олег Ніколенко, речник МЗС України, заявив, що лише Україна та члени НАТО можуть вирішувати питання набуття нашою державою членства в Альянсі. 

Він додав, що найбільшою проблемою для безпеки зараз є агресія Росії. «Саме згортання ескалації та припинення розв’язаного Росією міжнародного збройного конфлікту є найкращою гарантією безпеки на континенті», — зазначив він, коментуючи вимоги РФ.

Німеччина блокує поставки зброї Україні через НАТО — Резніков