Росія послідовно вивозить з України історичні артефакти, зокрема, скіфське золото — ЗМІ
Мелітопольський краєзнавчий музей

Міжнародна група вчених та експертів, які відстежують крадіжки, заявляє, що росія послідовно займається вивезенням з окупованих територій України цінних історичних експонатів.

Антрополог Браян Деніелс зазначає, що є вагомі докази того, що окупанти націлені на окремі артефакти, повідомляє The Guardian.

Дослідник та його колеги стежили за розграбуванням та знищенням культурних цінностей в Україні з початку вторгнення та помітили тут закономірності. Зокрема вони зауважили зосередженість росіян на скіфському золоті, яке крадуть з такою частотою, що тут можна побачити стратегію.

Вчені не можуть точно сказати, чи причиною масштабних викрадень таких артефактів є їхня коштовність, чи культурна цінність.

«Можливо, все це є частиною стратегії підриву ідентичності України через привласнення росією її експонатів», — припускає Деніелс. Він додає, що окупанти все більш рішуче шукають приховані артефакти в захоплених містах, погрожуючи музейним співробітникам.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Український прапор, що майорів над «Азовсталлю», передали до музею