Росія просила Китай про економічну допомогу, але Пекін боїться санкцій — Washington Post

З початку війни росія вже неодноразово зверталася до Китаю із проханнями про економічну підтримку, але у Пекіні бояться американських санкцій.

Про це пише Washington Post, посилаючись на двох анонімних чиновників, американського та китайського.

Видання зазначає, що москва за останній час принаймні двічі тиснула на Пекін з проханням запропонувати нові форми економічної підтримки.

Джерела не вказали особливостей запитів росії, але один чиновник сказав, що йшлося про «торгівельні зобов’язання», а також фінансову та технологічну підтримку, здійснення яких загрожує Китаю санкціями США та інших країн.

«Китай чітко висловив свою позицію щодо ситуації в Україні та щодо незаконних санкцій проти Росії, — сказало джерело. — Ми розуміємо скрутне становище (Москви — Прим. Ред.), але не можемо ігнорувати і власну ситуацію у цьому діалозі. Китай завжди діятиме в інтересах китайського народу».

І китайські, і американські джерела кажуть, що Китай відмовляється допомагати росії в обході санкцій, побоюючись, що США і їхні союзники можуть відрізати Китай від найважливіших технологій, включаючи напівпровідники й аерокосмічне обладнання, а також можуть завдати удару по його фінансовій системі. 

«Те, що Китай намагається зробити, — це бути з Росією, публічно сигналізувати про нейтралітет і не бути скомпрометованим у фінансовому плані, — сказав американський чиновник.— Багато з цих цілей суперечливі. Важко виконувати їх одночасно».

Раніше повідомлялось, що Китай може купити дешеву російську нафту для поповнення своїх стратегічних запасів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія провела військові навчання з Китаєм вперше з початку війни — ЗМІ