Росія проти соцмереж. «Роскомнадзор» уповільнює Twitter, а суд штрафує TikTok
Альтера

Таганський суд у Москві оштрафував соцмережу TikTok на 2,6 млн руб, повідомляє ТАСС. Причина — відмова мережі видалити інформацію із закликами до підлітків вийти на несанкціоновану акцію в Москві.

Це рішення послідувало за аналогічним щодо Twitter. Ще двом фігурантам, Facebook і Google, суд дав час до 4 травня ознайомитися з матеріалами.

«Мирова судова ділянки ділянка Москви визнала TikTok винним у порушенні порядку обмеження доступу до інформації, доступ до яких підлягає обмеженню», — повідомляє пресслужба суду.

Приводом для адмінпротоколу стала публікація в TikTok матеріалу від 24 січня 2021 року, уточнили в суді.

Цей же суд 2 квітня тричі оштрафував соцмережу Twitter. Загальна сума штрафів склала 8,9 млн руб. Twitter тричі визнали винним в скоєнні злочину — невидаленні протиправної інформації. Штрафи склали 2,4 млн руб., 3,2 млн руб. і 3,3 млн руб.

«Роскомнадзор» продовжив строк уповільнення Twitter

«Роскомнадзор» звинуватив Twitter в «злісному порушенні» російського законодавства. Відомство повідомляло, що з 2017 року соцмережа не вилучила 3 тис. матеріалів із забороненою в РФ інформацією. Це публікації, які схиляють неповнолітніх до самогубств, інформація про використання наркотиків і дитяча порнографія.

«Роскомнадзор» з 10 березня уповільнює швидкість роботи Twitter в Росії. Інстанція заявляє, що соцмережа не видаляти заборонену законодавством інформацію. 23 березня регулятор повідомив, що адміністрація Twitter почала видаляти інформацію, але робить це «незадовільними темпами».

«Роскомнадзор» попереджав, що Twitter повністю заблокують у Росії, якщо соцмережа відмовиться виконувати вимоги відомства.

Відомство написало на сайті 5 квітня, що сповільнюватиме трафік соцмережі до 15 травня.

Регулятор пояснив, що «вперше компанія Twitter прийняла рішення про зміну принципів і швидкості роботи власної служби модерації на території РФ».

«Twitter надається додатковий час на видалення з соцмережі всього забороненого контенту та приведення своєї діяльності у повну відповідність до законодавства нашої країни», — пише російський регулятор.

«Роскомнадзор» стверджує, що Twitter видалив близько 1,9 тис. з 3,1 тис. матеріалів, які містять «дитячу порнографію, пронаркотичний і суїцидальний контент».

«Роскомнадзор» говорить про можливе уповільнення роботи Facebook, Instagram і YouTube в РФ