Росія у 2022 році заробить на експорті енергоносіїв майже $321 млрд — прогноз Bloomberg

За прогнозом, Bloomberg Economics цього року росія може заробити майже $321 млрд на експорті енергоносіїв, що більше ніж на третину перевищує відповідну суму за 2021 рік, пише Bloomberg.

«Незважаючи на запровадження санкцій, значний приплив твердої валюти до Росії, схоже, продовжиться», — йдеться у звіті економістів Інституту міжнародних фінансів.

Однак такий прогноз може повністю змінитись у разі запровадження повного ембарго на російські нафту та газ. 

Щоправда, навіть без такої заборони експорт та видобуток нафти в росії падають.

Також Bloomberg Economics прогнозує, що у квітні росія може втратити майже чверть свого видобутку нафти.

Багато покупців російських енергоресурсів наразі шукають інші варіанти і не підписують нові контракти на поставки. Це відбувається на тлі засудження агресії росії проти України.

У 2021 році 40% доходів бюджету до російського бюджету приніс саме експорт нафти і газу.

«Доходи від вуглеводнів — це рятувальне коло для російської економіки, що допомагає пом'якшити наслідки жорстких санкцій та запобігти кризі платіжного балансу. Але навіть без енергетичного ембарго інфляція стрімко зростає та насувається глибока рецесія», — заявив Скотт Джонсон, економіст Bloomberg Economics.

У Goldman Sachs прогнозують, що імпорт товарів до росії цього року впаде на 20%, що вдвічі перевищує очікуване зниження експорту. 

За оцінкою Інституту міжнародних фінансів, якби ЄС, США та Великобританія спільно запровадили заборону на імпорт російських енергоресурсів, її ВВП упав би на 20%. Такий крок обійшовся б Росії у $300 млрд експортних надходжень.

Раніше ми писали, що російські нафтові танкери почали все частіше зникати із систем стеження. Це може свідчить про те, що вони навмисно вимикають передатчики, щоб обійти санкції.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Повне ембарго. США назвали нові санкції проти РФ