Росія відповідальна за вбивство Литвиненка у Британії і мусить сплатити його вдові компенсацію у розмірі €100 тис. — ЄСПЛ
Getty Images

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення про те, що Росія несе відповідальність за вбивство колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка в Лондоні у 2006 році.

Про це йдеться у рішенні по справі вдови Литвиненка Марини проти Росії, пише «Українська правда».

Розслідування у Британії виявило, що вбивство здійснено виконавцями із прізвищами Лугов та Ковтун, які діяли за вказівкою.

Суд встановив, що існує вагома аргументація про те, що Лугов та Ковтун діяли як агенти РФ. Крім того, уряд Росії не надав жодного іншого задовільного та переконливого пояснення подій чи не спростував висновків британського розслідування.

Також російська влада не провела ефективного внутрішнього розслідування, здатного призвести до встановлення фактів та покарання винних.

ЄСПЛ визнав, що Росія порушила статтю 2 Європейської конвенції з прав людини (право на життя) і зобов'язав Росію виплатити вдові Литвиненка компенсацію в розмірі €100 тис., а також сплатити судові витрати на €22,5 тис.

Суддя ЄСПЛ від Росії не погодився з думкою більшості суддів і в своїй особливій думці заявив, що знайшов безліч недоліків в британському розслідуванні, «які викликають обґрунтовані сумніви в причетності підозрюваних до отруєння».

Вдова Литвиненка в листопаді 2020 року звернулася з позовом до ЄСПЛ, в якому вимагала, щоб Росія виплатила за смерть її чоловіка €3,5 млн.

Отруєння Олександра Литвиненка

Колишній співробітник російських спецслужб Олександр Литвиненко помер у Лондоні у 2006 році внаслідок отруєння радіоактивним полонієм.Йому було 43 роки.

Литвиненко емігрував до Великої Британії, де виступав із різкою критикою Володимира Путіна, президента Росії, а також російської влади.

Колишньому агенту спецслужб Росії, який відмовився виконувати наказ убити бізнесмена Бориса Березовського, підсипали в чай 26,5 мікрограмів радіоактивної речовини Полоній-210.

Додаток «Навальний» із блоком «Розумне голосування» видалили із Google Play та AppStore