Росія за допомогою китайських деталей виробляє нові «далекобійні» ударні дрони — Reuters

У 2023 році росія розпочала виробництво нового ударного безпілотника дальнього радіусу дії під назвою «Гарпія-А1», в якому використовуються китайські двигуни та деталі.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на два джерела в європейській розвідці та документи, що є в редакції.

Спираючись на розвіддані, агентство зазначає, що дочірня компанія російського державного виробника зброї «Алмаз-Антей», Іжевський електромеханічний завод «Купол», виготовила понад 2 500 «Гарпій» з липня 2023 року по липень 2024 року.

Про існування нового російського безпілотника, який використовує китайські технології, раніше не повідомлялося. ІЕМЗ «Купол» і «Алмаз-Антей» не відповіли на запити про коментарі.

«Обидва джерела в розвідці повідомили, що «Гарпія» використовується проти військових і цивільних об’єктів в Україні, завдаючи шкоди критично важливій інфраструктурі, а також призводячи до жертв як серед цивільних, так і серед військових», — йдеться в повідомленні.

Джерела надали агентству зображення, яке, за їхніми словами, є уламками «Гарпії» в Україні, однак подальші деталі не надали. Reuters знайшло інформацію, яка підтверджує ці висновки, але не змогло самостійно верифікувати зображення.

Агентство цитує Семюеля Бендетта, ад'юнкт-старшого наукового співробітника Центру нової американської безпеки, який вважає, що поява таких безпілотників означатиме відхід росії від залежності на іранські розробки безпілотників дальнього радіусу дії.

Міністерство оборони росії не відповіло на прохання прокоментувати цю історію. Міністерство закордонних справ Китаю заявило в коментарі Reuters, що Пекін суворо контролює експорт товарів, які можуть мати військове застосування, зокрема безпілотників.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На Тернопільщині працівники пошти викрадали й перепродавали дрони, призначені для ЗСУ