Росія за півроку продала енергоносіїв на €158 млрд: найбільший покупець — ЄС

Росія за півроку заробила €158 млрд на експорті енергоносіїв. Про це йдеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

У дослідженні рахували дохід рф від експорту нафти, газу та вугілля у період з 24 лютого по 24 серпня. 

За цей період найбільшим покупцем російських енергоносіїв став Європейський Союз, на який прийшлось 54% російського експорту на суму в €85 млрд. Далі у списку йдуть Китай (€34,9 млрд), Туреччина (€10,7 млрд), Індія (€6,6 млрд) та Японія (€2,5 млрд).

Серед країн ЄС найбільшими імпортерами російських енергоносіїв виявилися Німеччина (€19 млрд), Нідерланди (€11,1 млрд), Італія (€8,6 млрд), Польща (€7,4 млрд) та Франція (€5,5 млрд).

Найбільше росія заробила у березні, найменше — у червні, однак вже з липня її доходи знову почали зростати.

У звіті відзначається, що зростання ціни на енергоносії компенсує та навіть перевищує втрати від падіння обсягів експорту і дозволяє російському уряду фінансувати свої військові злочини в Україні.

При цьому із запроваджених ЄС обмежень найбільш ефективним виявилася заборона на закупівлю російського вугілля, яка вступила у силу 10 серпня. Рф так і не змогла знайти інших покупців на ці ресурси.

Для обмеження доходів росії CREA закликає ЄС заборони використовувати європейські судна та порти для транспортування нафти третім країнам, а Велику Британію — заборонити своїм компаніям страхувати ці торговельні операції.

Також ЄС має посилити заходи у сфері енергозбереження, а також пришвидшити використання екологічно чистої енергії, яка зможе замінити викопні енергоносії.

Німецький журнал Spiegel, коментуючи цей звіт, зазначив, що доходи рф від експорту нафти, газу та вугілля значно перевищують втрати від війни, які оцінюються приблизно в €100 млрд. При цьому прем'єр Денис Шмигаль оцінив прямі збитки від російського вторгнення в $326 млрд.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Велика сімка» вирішила ввести «цінову межу» на російську нафту