Росія заблокувала рішення ОБСЄ про моніторинг українсько-російського кордону, заявив Кулеба
ОБСЄ

Україна та 33 країни-учасниці ОБСЄ підготували проєкт щодо постійного моніторингу районів, прилеглих до непідконтрольної ділянки українсько-російського кордону.

Міністр зовнішніх справ України Дмитро Кулеба заявив, що РФ це рішення заблокувала і цим вкотре продемонструвала своє небажання дотримуватися зобов’язань. При цьому вони затверджені при підписанні мінських домовленостей.

Політик засудив дії РФ у своєму виступі під час 27 міністерської ради Організації з безпеки та співробітництва в Європі, повідомляє Укрінформ.

Очільник МЗС звернув увагу на те, що спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ фіксують сучасні російські системи озброєння на Донбасі. БПЛА місії продовжують виявляти перехід військових вантажівок через кордон з Росії на територію України (ОРДЛО).

Ми дякуємо 33 країнам-учасницям, які приєдналися до нас та стали співавторами проєкту міністерського рішення щодо постійного моніторингу ОБСЄ районів, прилеглих до непідконтрольної ділянки українсько-російського кордону

Постійний моніторинг передбачений Мінським протоколом, який Росія підписала. На думку міністра, це «могло б стати ще однією практичною реакцією ОБСЄ на конфлікт, який досі триває».

«Блокування цього рішення з боку Росії вчергове продемонструвало небажання Москви поважати свої зобов’язання у рамках Мінських домовленостей, дотримуватися принципів ОБСЄ та поважати кордони у Європі», — заявив Кулеба.

За інформацією української розвідки, через непідконтрольні Україні ділянки кордону Росія перекидає на Донбас озброєння, військову техніку, боєприпаси, пальне та інше військове майно.

Окупанти на Донбасі використовують російський комплекс радіоелектронної боротьби «Житель» та іншу техніку

Поки Росія продовжує заперечувати той факт, що вона є стороною створеного нею конфлікту на Донбасі, СММ ОБСЄ продовжує виявляти нові докази, які спростовують це неправдиве твердження.

Моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала новітній російський комплекс радіоелектронної боротьби Р-330Ж «Житель», який розміщено за 5 км від російського кордону в ОРДЛО. Про це йдеться у щоденному звіті ОБСЄ № 286/2020, опублікованому у вівторок Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ).

«28 листопада о 23:29 приблизно за 4 км на західно-північний захід від н. п. Ковське (91 км на південь від Донецька), орієнтовно за 5 км від кордону з Російською Федерацією, БПЛА СММ дальнього радіуса дії виявив комплекс радіоелектронної боротьби (Р-330Ж «Житель»)», — написали спостерігачі.

Станція перешкод Р-330Ж «Житель» призначена для:

  • виявлення, пеленгування і радіозаглушення мобільних станцій систем рухомого супутникового зв’язку Інмарсат і Ірідіум;
  • виявлення, пеленгування і радіозаглушення базових станцій систем стільникового зв’язку стандарту GSM 1900;
  • радіозаглушення навігаційної апаратури споживачів систем супутникового зв’язку NAVSTAR (GPS).

Раніше, 20 жовтня 2016 року, європейські дипломати звернулися до делегації РФ з вимогою пояснити присутність Р-330Ж «Житель», що блокує зв’язок на підконтрольних сепаратистам територіях східної України згідно спостережень СММ.

Також СММ повідомила, що свобода пересування Місії й надалі обмежувалася на окупованій території. Збройні формування РФ не дали провести моніторинг на кордоні поблизу Довжанського у Луганській області та біля Кремінця на Донеччині.

Зокрема, 8 листопада СММ вперше помітила новітню російську систему радіоелектронної боротьби «Наводчик-2» поблизу тимчасово окупованого Луганська.

Місія ОБСЄ раніше фіксувала на Сході України численні типи озброєння та військової техніки виключно російського виробництва.

Зокрема, на тимчасово окупованих територіях фіксувалися системи електронної боротьби Р-934Б «Синиця», РБ-636 «Свєт-КУ», 1Л269 «Красуха-2», РБ-109A «Биліна», комплекс радіоелектронної боротьби з БПЛА «Репелент-1», станції перешкод «Р-330Ж «Житель» та «Тірада-2», комплекс радіоелектронної розвідки «Торн», радіолокаційну станцію наземної розвідки «Кредо-М1» та інші.

Chas News повідомляв, що Росія на Донбасі вербувала «миротворців» для місії у Нагірному Карабасі.

Раніше президент Мюнхенської безпекової конференції Вольфганг Ішингер застеріг Україну від спроб повернути Донбас силою.

Офіс генпрокурора розслідує участь 250 іноземців у складі бойовиків на Донбасі