Росія заробила на викраденому в Україні зерні близько $1 млрд

З 2022 року росія разом з партнерами продали краденого з окупованих територій України зерна на майже $1 млрд.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Цей «бізнес» має широку мережу клієнтів, до якої входять відповідальні за російське вторгнення фірми, а також компанія, що пов'язана з Революційною гвардією Ірану, кримський бізнесмен Ганага, що через свою компанію Agro-Fregat LLC співпрацює з Сирією та Ізраїлем, а також фірма, яка торгує з ОАЕ.

В першій половині 2024 року росіяни відправили 15 кораблів з 81 тис. т. пшениці до Туреччини з Маріуполя. Влада Туреччини повідомляє, що заборонила судам проходити з окупованих українських терміналів і співпрацює з Києвом для блокування незаконної торгівлі. 

Точну комерційну вартість викраденої агропродукції визначити складно. Але, за словами заступника міністра сільського господарства Дмитрасевича, з 2022 щонаймнеше 4 млн т. зерна з окупованої частини України продали на міжнародних ринках, а сума цього становить близько $800 млн.

Продаж награбованого допомагає росії справлятися з економічним тиском санкцій. Таким чином викрадене унаслідок війни допомагає фінансувати цю саму війну. 

Більшість викраденого зерна експортували маленькими кораблями або по землі. Загальна вартість вкраденого росіянами зерна може сягати $6,4 млрд.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У порту Рені затримали капітана судна, який допомагав вивозити з Криму українське зерно (фото)