Росія засипає «мінами-метеликами» міста на Донеччині — британська розвідка (фото)

Росія використовує протипіхотні «міни-метелики» для обмеження переміщень уздовж своїх оборонних ліній на Донбасі.

Про це повідомляється розвідувальному огляді міноборони Британії.

«Росія, імовірно, використовує протипіхотні міни для захисту та стримування свободи пересування вздовж своїх оборонних ліній на Донбасі, які можуть завдати значних втрат як серед військових, так і серед місцевого цивільного населення», — зазначає британська розвідка.

Зокрема, як відзначають в Міноборони Британії, росія, імовірно, застосувала в Краматорську та Донецьку протипіхотні «міни-метелики» ПФМ-1 та ПФМ-1С, які є дуже суперечливою зброю невибіркового типу.

Вони використовувались із нищівним ефектом під час радянсько-афганської війни, де вони покалічили велику кількість дітей, які прийняли їх за іграшки.

міна-метелик у донецьку

«Цілком імовірно, що запаси радянських часів, які використовує Росія, з часом погіршуються і тепер є вкрай ненадійними та непередбачуваними. Це створює загрозу як для місцевого населення, так і для гуманітарних операцій з розмінування», — йдеться у повідомленні.

Довідка про «міни-метелики» ПФМ-1 та ПФМ-1С

ПФМ-1 та ПФМ-1С — це протипіхотні міни натискної дії радянського виробництва. Перший варіант міни не має пристрою самоліквідації, другий забезпечений пристроєм, що забезпечує самоліквідацію міни підривом після закінчення 1-40 годин із моменту установки (в залежносты від температури навколишнього повітря).

Зовні вони відрізняються лише тим, що на крилі ПФМ-1С нанесена літера «С».

Ці міни встановлюються ґрунт тільки засобами дистанційного мінування. Ураження людини відбувається шляхом поранення нижньої частини ноги. Вибух проводиться в момент наступання ногою на датчик цілі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На Сумщині вантажівка підірвалася одразу на 11 мінах: водій загинув (фото)