Росія збирається протестувати на жителях окупованих територій свою нову вакцину

Росія збирається поставити 86 тис. вакцин від COVID-19 «Спутнік Лайт» на тимчасово окуповані території Донецької області. 

Про це пишуть підконтрольні російським бойовикам ЗМІ. 

«У першій партії планується 86 тис. штук. В майбутньому обіцяють ще постачання, якщо буде попит у населення», — заявили російські бойовики. 

Вони додали, що доставлена вакцина відрізняється від звичайної «Спутнік V» тим, що має вводитися один раз.

За словами бойовиків, вакцинуватися нею можна буде безкоштовно. Для цього в «ДНР» відкритий 51 пункт. 

За інформацією держреєстру дозволів на проведення клінічних досліджень в РФ, I та II фази випробування вакцини «Спутнік Лайт» розпочали лише учора. Закінчення випробувань вакцини заплановано на 2 березня 2022 року. Тобто до сьогодні вакцину клінічно не досліджували. 

Раніше Павло Лисянський, колишній уповноважений з прав людини в Донецькій і Луганській областях, розповів, що на окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях змушують вакцинуватися російським «Супутник V» і ставлять таким чином експерименти на місцевих жителях. Часто за відмову від вакцинації погрожують звільненням з роботи. 

«З тими людьми, які пішли на вакцинацію, попередньо не проводилися обстеження з вивчення їх організму. Вакцинують всіх, а протипоказана чи вакцина для тієї чи іншої людини, ніхто не знає»,  — сказав Лисянський.

В Україні на законодавчому рівні заборонили всі вакцини, які виробляє Росія. Жодна з європейських країн офіційно не визнала ефективність російських вакцин «Спутнік V» та «Спутнік Лайт». 

Щеплені Sputnik V не зможуть в’їхати в Україну — ДПСУ