«Росія змушена була щось робити». Путін визнав роль Росії у війні на Донбасі

У четвер, 23 грудня, Володимир Путін, президент РФ, на пресконференції черговий раз назвав Революцію Гідності в Україні «держпереворотом» і вперше визнав свою роль у війні на Донбасі.

За його словами, загострення розпочалося у 2014 році. 

До цього часу РФ нібито змирилася з тим, що частина історичних територій виявилася «за межами РФ».

«Ми ж з ними працювали (Україна — Прим. ред.), про все домовилися і жодні дії щодо Криму нам і на думку не спадали... Але у 2014 році держпереворот, людей убивали та спалювали... Президент Янукович і так з усім погодився, він був готовий піти... Але навіщо це зробили? Після цього був Крим... Поставили нас у ситуацію, коли ми не могли вчинити інакше», — заявив Путін.

Путін не почув Байдена. Росія продовжує стягувати війська до кордону з Україною — західні ЗМІ

Він також вважає, що історичні російські землі нібито віддали Україні без згоди народу. 

«Ну ладно, це сталося, ми згодні. Ми були змушені щось робити в 2014 році. І так виникла криза, яка розвивається», — заявив президент Росії.

Він підкреслив, що Україна двічі намагалася вирішити конфлікт на Донбасі силою, хоча Москва вмовляла не робити цього.

«Я особисто вмовляв Порошенка: тільки не військова операція. «Так, так», і почав. Результат? Оточення, втрати і мінські угоди. Вони хороші чи ні? Я вважаю, що єдино можливі», — додав Путін і звинуватив Україну у саботажі їх виконання.

Російський президент також припустив, що наразі готується чергова військова операція на Донбасі, можливо, це попередження, щоб Росія не втручалася.

Також за його словами, наприкінці січня у Женеві планується зустріч представників стратегічної стабільності російської та американської сторін.

Росія може почати ескалацію в січні, але Україна дасть відсіч — Резніков