Росіяни крадуть воду з Дніпра для Криму, збитки склали вже близько 4 млрд грн

Українська екологічна інспекція заявляє, що росія у значних масштабах краде дніпровську воду через Північнокримський канал, який окупанти розблокували кілька місяців тому.

За приблизними підрахунками, водозабір сягає 50 кубометрів в секунду, а збитки за добу складають близько 32,6 млн, повідомляє ВВС.

Таким чином за 125 днів війни рф вкрала води на 4 млрд грн, хоча це лише орієнтовні цифри. Українські фахівці не мають доступу до гідротехнічних споруд, тому втрати відстежують за допомогою супутникових знімків.

Забір води негативно впливає і на аграрні підприємства окупованої Херсонщини. Зрошувальна система області багато в чому залежала від наповнення Північнокримського каналу, але рівень води понизився.

«Це може призвести до надзвичайних наслідків екологічних, технічних і техногенних», — прогнозує Михайло Яцюк, директор інституту водних проблем і меліорації національної академії наук України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ймовірно, росіяни замінували при відступі зі Зміїного сам острів та прилеглі води — ОК «Південь».