Росіяни масовано атакували українську енергетику «шахедами» і ракетами: що відомо про наслідки (оновлено)

У ніч проти п’ятниці, 22 березня, росія масовано атакувала Україну «шахедами», крилатими і балістичними ракетами. Росіяни цілили по енергетичній інфраструктурі. 

Це найбільша атака рф по енергетиці за рік, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Розповідаємо все, що відомо про нічний ворожий обстріл.

Удари по Дніпропетровщині

Внаслідок обстрілу в окремих районах Дніпра жителі повідомляють про перебої зі електропостачанням. Також після вибухів спостерігається знижений тиск води.

У Кривому Розі теж влучання в об'єкти критичної інфраструктури, у місті запроваджено графіки відключень.

«Комбінована атака ворожими ракетами та «шахедами». Є влучання в об'єкти критичної інфраструктури. Де є можливість — краще набрати води та підзарядити гаджети та павербанки», — попередив голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

Він додав, що в місті введено графіки аварійних відключень. «Лікарні та інші об'єкти інфраструктури, де це можливо, переходять на генератори», — повідомив Вілкул.

Запроваджено графіки аварійних відключень. Лікарні та інші об'єкти інфраструктури, де це можливо, переходять на генератори, додав він.

Через атаку рф знеструмлена більша частина Кам'янського на Дніпропетровщині, повідомив міський голова Андрій Білоусов. Наразі відключені обʼєкти водо- та теплопостачання. Зупинено рух трамваїв.

Про пошкодження електромереж та знеструмлення частини міста повідомили й у пресслужбі Павлограда.

Удари по Харкову

У Харкові після обстрілів зникло світло і вода.

«Окупанти здійснили понад 15 ударів по обʼєктах енергетики. Місто фактично повністю без світла. Всі екстрені служби вже працюють», — повідомив Олег Синєгубов, очільник Харківської ОВА.  

«Також вранці на маршрути не вийде електротранспорт — перевезення здійснюватимуть автобуси за схемою блекауту», — зауважив мер міста Ігор Терехов.

Удари по Запоріжжю

Російська армія завдала 12 ракетних ударів по місту Запоріжжя. Сім будинків зруйновано, ще 35 — пошкоджено. Є поранені, але їхня кількість поки уточнюється, заявив керівник ОВА Іван Федоров.

В «Укргідроенерго» повідомили, що окупанти влучили по найбільшій гідроелектростанції України — ДніпроГЕС у Запоріжжі. Рух автодорожнім переїздом дамби Дніпровської ГЕС повністю обмежений. Під удар потрапив пасажирський тролейбус, який перевозив робітників станції, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко

Крім того, під час масштабної ракетної атаки на Україну о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ  «Дніпровська», що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України. Ця лінія нещодавно була відремонтована силами українських енергетиків, оскільки не працювала протягом тривалого часу через пошкодження внаслідок чергового російського обстрілу. 

У Запоріжжі є загиблий і попередньо вісім поранених, зруйновані та пошкоджені об’єкти інфраструктури, приватні будинки та багатоповерхівки, повідомив голова Запорізької ОВА Івана Федорова.

Удари по Хмельниччині

Мер Хмельницького Олександр Симчишин повідомив, що в місті є пошкодження обʼєктів інфраструктури та  житлових будинків. Є жертви і постраждалі серед цивільних.

Очільник МВС Ігор Клименко повідомив, що у Хмельницькому росіяни сьогодні вбили дві людини й 8 — травмували. У місті триває рятувальна операція.

https://t.me/Klymenko_MVS/793

Удари по Львівщині

На Львівщині безпілотник окупантів влучив в обʼєкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині, повідомив очільник обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Внаслідок влучання сталася пожежа, її зараз гасять вогнеборці. Інформації про постраждалих не надходило.

Удари по Полтавщині 

У Полтавській області уламками пошкоджено покрівлі трьох приватних будинків у Миргородському районі. Мобільні вогневі групи відпрацювали по повітряних цілях у Кременчуцькому районі. Обійшлося без жертв та постраждалих.

Влада області запровадила графік аварійних відключень на всі 10 черг. Ситуація під контролем, енергетики вже працюють над відновленням електропостачання, запевняють в ОВА. 

Удари по Прикарпаттю

Вночі росіяни атакували Івано-Франківську область «шахедами», і ракетами. Є влучання по об’єкту критичної інфраструктури.

За попередньою інформацією ОВА, постраждала одна людина. Є пошкодження. Наразі перебоїв з електропостачанням в області не зафіксовано. На місці влучання працюють рятувальники.

Удари по Вінниччині

У Вінницькій ОВА повідомили, що ворог застосував гібридну тактику безпілотників і крилатих ракет. Є влучання в об’єкт критичної інфраструктури на території області.

Удари по Одещині

Близько 53 тис. абонентів залишилися без електропостачання в Одеській області через ранкову атаку російських окупантів, повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Він додав, що фахівці вже проводять відновлювальні роботи.

У ДТЕК Одеські електромережі зазначили, що через пошкодження енергооб'єктів у регіоні, в Одесі відбуваються стабілізаційні відключення за розпорядженням НЕК «Укренерго».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустить.

Вночі росія намагалася атакувати об'єкти ГУР у Києві — ЗМІ