Росіяни модернізували понад сотню ракет Х-22 до версії Х-32 — Гуменюк

У росії модернізували понад сотню ракет Х-22 у Х-32, якими у ніч на 23 липня обстріляли Одесу.

Про це в ефірі телемарафону повідомила речниця Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

Вона зазначила, що рф має на збереженні великі запаси ракет Х-22 і вже давно намагалася їх покращити та проводила модернізацію.

«Вони нарощували потенціал свідомо, збільшували кількість відповідно своїх стратегічних планів і зараз, на скільки мені відомо, то мова йде про понад сотню таких ракет», — сказала Гуменюк у відповідь на запитання про кількість ракет Х-32, які були модернізовані з Х-22.

При цьому речниця не уточнила, скільки ракет Х-32 вже використала росія.

Раніше в ГУР також повідомили, що рф почала застосовувати для обстрілів півдня України модернізовані ракети Х-32 та «Онікс».

Чим відрізняється Х-32 від Х-22

Х-32 — це глибока модернізація ракети Х-22. Відповідні роботи розпочалися ще наприкінці 1980-х роках і тривали майже 30 років. На озброєння новий варіант ракети в рф прийняли лише у 2016 році.

Як зазначав український портал Defence Express, Х-32 виконана у корпусі Х-22, проте це фактично новий виріб. Зокрема, вона отримала втричі більшу дальність — 1000 км проти 330 км (600 км у деяких версій Х-22), а також вчетверо більшу максимальну висоту польоту — 40 км проти 12 км.

Крім того, Х-32 оснастили новою захищеною від перешкод радіолокаційно-інерційною системою наведення з радіокомандною корекцією та прив'язкою до рельєфу місцевості (від радіовисотоміра).

За даними Defence Express, вперше Х-32 використали для ударів по Україні 6 травня 2022 року. Тоді одразу вісім ракет запустили по Краматорську. Видання писало, що цих ракет у ворога мало і вони дуже дорогі, хоча і набагато ефективніші порівняно з Х-22.

Запускає ці ракети дальній бомбардувальник Ту-22М3.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ракета «Онікс»: характеристики, особливості використання та чи можна її збити