«Росіяни — окупанти руїн»: головне з інтерв'ю Зеленського телеканалу CNN

Президент Володимир Зеленський дав інтерв'ю американському телеканалу CNN. Chas News зібрав його головні заяви.

Про Луганську область

«Міг би бути котел, тому наші сили відступали з Сєвєродонецьку і Лисичанську. Це головні міста. Людей там майже немає. Десь відсотків 10% залишалось, і скільки відсотків живі – не можу сказати. Ми вивозили всіх, кого могли, і хто хотів. Тому можна сказати, що більшість, майже всю Луганську область вони контролюють. Вони зруйнували міста, школи, людей, люди побігли. Вони зараз окупанти руїн. Отакий результат», – заявив глава держави.

Про бої на Донеччині

«У нас різна ситація по всій державі. Найскладіша - саме на Донбасі. У них (армія РФ - Ред.) більше артилерії, у них більше РСЗВ. У них більше жертв, але вони не рахують як техніку, так і не рахують жертв. Ми рахуємо наших людей. Ми робимо все, аби максимально зберегти людей. Це наша зброя, наш народ - наша зброя. Але ми хочемо, щоб такої переваги перш за все в артилерійській техніці не було у Росії».

Про ситуацію на Півдні та Харківщині

«Що стосується Півдня: там ситуація трішки легша, тому що там ми стримуємо ситуацію, а в деяких випадках контратакуємо. Щодо Харкова - майже звільнений весь регіон, але, тим не менше, не просто. Тому що вони також залишили свої бойові угруповання. Загалом потрібно стабілізувати ситуацію на сході, я б сказав так».

Про плани росії

«Вони не відмовились від спроб – ми їх витіснили і вони відійшли. Але я вважаю, що в цілому вони всередині своєї держави і планів військово-політичних не відмовились від окупації нашої держави і не відмовляються багато-багато років», — наголосив Зеленський.

Про НАТО

«Зараз ми говоримо і про гарантії безпеки для України, і про зброю, і про фінансову підтримку, а можна було просто об’єднавшись брати Україну в НАТО. І на останньому засіданні НАТО, ми вдячні, що підтримали допомагати Україні, але для України завжди знаходили причини, чому нам там не бути, а Швецію і Фінляндію одразу прийняли. Рішення правильне, а щодо України – неправильне, історично помилкове».

Про американську допомогу

«Ще раз наголошую — вони (США — ред.) допомагають. І ми це цінуємо. Але ми хочемо збільшення цієї допомоги та прискорення. Ми самі воюємо за нашу землю, ми не хочемо, щоб громадяни інших країн воювали за нас. США — велика економіка, світова, вона може нам допомогти. І зброєю, і фінансово».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україна отримала статус кандидата у члени ЄС. Що це означає та чи станемо ми повноцінним членом союзу?