Росіяни пошкодили лінію живлення на ЗАЕС, вона знову на межі блекауту — «Енергоатом»

22 серпня через російські обстріли сталося пошкодження лінії, яка живить ЗАЕС від української енергосистеми. Тепер станція знову на межі блекауту.

Про це повідомляє Енергоатом.

Зараз ЗАЕС з’єднана з енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-750кВ «Дніпровська». Якщо і вона буде пошкоджена, виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива.

«Під «управлінням» російських загарбників, які перебувають на тимчасово окупованій ЗАЕС, постійно поглиблюється деградація на всіх напрямах експлуатації. До нещодавної пожежі, коли через недбалість або свідомий підпал повністю вигоріла одна з двох наявних градирень АЕС, зараз додалась подія з загрозою втрати зовнішнього живлення станції», — зазначає компанія.

Додають, що через некомпетентний російський персонал та те, що загарбники перетворили ЗАЕС на військову базу, станція фактично не може функціонувати безаварійно. Наголошують, що Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під контроль України.

Від початку російської окупації на станції було 8 повних блекаутів та один частковий — із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова може спричинити аварійну ситуацію.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Окупанти влаштували пожежу на Запорізькій АЕС: що відомо