Росіяни випустили по Україні щонайменше 24 ракети з КНДР — Генпрокурор

Для атак по Україні росіяни використала щонайменше 24 балістичні ракети виробництва Північної Кореї KN-23.

Про це заявив генеральний прокурор Андрій Костін, пише «Інтерфакс-Україна».

«За період з 30 грудня 2023 року по 7 лютого 2024 року противник завдав щонайменше 12 ударів по семи регіонах України цим типом ракет. Ми говоримо про Запоріжжя, Київ — три атаки, Харків — дві атаки та міста і села в Кіровоградській, Полтавській, Донецькій, Дніпропетровській областях. Ці обстріли вбили 14 цивільних, ще понад 70 отримали поранення», — розповів він.

Найбільш масовану атаку ракетами з КНДР задокументовано 7 лютого. В цей день росія запустила по Києву одну ракету такого типу та дві по Павлограду і Харкову. Але у ймовірні цілі ракети не влучили.

Удар NK-23, який заподіяв найбільше жертв серед цивільних, стався 2 січня, коли росіяни вдарили по Харкову. Тоді загинули троє людей і 64 дістали поранення.

Інформацію, що ракети були виробництва КНДР, підтверджують висновки Центрального дослідницького інституту озброєння Міноборони України та Міжвідомчої робочої групи при Офісі генпрокурора.

«Ці ракети мають різні маркувальні номери, на них є символи, які можуть свідчити про корейське походження. Також характер та обсяг руйнувань (розмір вирва, вражаюча дія), особливість траєкторії польоту були різними. Тобто ці ракети мають більший діаметр, ніж аналогічні моделі російського та радянського походження», — зазначив Костін.

Що відомо про ракети KN-23

Костін розповів, що ракети з КНДР містять фугасні бойові частини потужністю 500-1000 кг у тротиловому еквіваленті. Можливе також використання комбінованої бойової частини. Максимальна дальність пуску ракет — до 650 км.

Попередньо, ракети росіяни запускали з Воронезької області. Але, зі слів Генпрокурора, їхня точність викликає питання. Із 24 випущених лише дві умовно прицільно влучили, решта — влучали з похибкою в кілька кілометрів або вибухали в повітрі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити

Огляд і спростування пропаганди за 8—14 лютого