Росіяни знищують до 70% морських дронів, але навіть при цьому вони ефективні — Буданов

Окупанти знищують понад 50% морських дронів-камікадзе, які Україна застосовує для ураження техніки біля Криму. Попри це вони все одно є ефективними.

Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» розповів глава ГУР Кирило Буданов.

За словами очільника розвідки, він не може назвати скільки таких дронів на озброєнні має Україна, але «це насправді багато».

«Оскільки є реальні завдані втрати, і ціна такого дрона, і ціна бойового корабля — неспівставні, то можна сказати, що це — досить ефективний спосіб. Але, зрозуміло, 60 відсотків, може, навіть 70 відсотків вони знищують. Це правда. Немає чого тут, як то кажуть, приховувати. Проте ж для них проблема — у тих 30 відсотках», — сказав Буданов.

Він розповів, що бувають випадки, коли ураження завдає навіть підбитий дрон, коли його знищують поруч з кораблем.

«До прикладу історія, коли скутери морські зайшли в акваторію бухти Севастополя. Відомий був випадок. Його знищили. При підході до фрегата «Адмірал Ессен», прямо при підході. Якщо подивитися спочатку на цю ситуацію — невдало, здавалося. Але від вибухової хвилі  і від уламків було повністю пошкоджене радіоелектронне обладнання корабля, електроніка певна, антени, певні системи та гідроакустична система. І він пішов на 3,5 місяці на ремонт. Три з половиною місяці простояв в доку», — пояснив глава розвідки.

Водночас Буданов наголосив, що це не зброя для наступу, дрони слугують лише для стримування ворога.

«Але паралізувати діяльність флоту, що, зрештою, в принципі і сталося — це вже досягнуто. Кораблі далі ніж за рейд Севастополя в північному напрямку взагалі не ходять», — додав він.

Раніше Служба безпеки показала, як виглядають надводні дрони Sea Baby. Саме цей безпілотник уразив Кримський міст у липні, десантний корабель «Оленгорський гірняк» і танкер SIG.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Українські військові здійснили висадку в Криму — розвідка