Розкол в європейському футболі! Багаті клуби оголосили про створення Суперліги
Getty Images

Багаті європейські клуби оголосили про створення окремого футбольного турніру — Суперліги. Те, про що говорили багато років, все-таки сталося. Це означає розкол у європейському футболі. Дехто навіть називає це початком війни.

Хто ці розкольники?

Про створення Суперліги оголосили 12 клубів з трьох країн:

  • «Арсенал», «Ліверпуль», «Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед», «Тоттенхем», «Челсі» (Англія),
  • «Атлетико», «Барселона», «Реал» (Іспанія),
  • «Інтер», «Мілан», «Ювентус» (Італія).

Повідомляється, що найближчим часом до них приєднаються ще три клуби.

Президентом Суперліги став Флорентіно Перес, глава мадридського «Реалу».

Суперліга стане окремим європейським турніром, він проходитиме не під егідою УЄФА — Європейського союзу футбольних асоціацій.

Наразі УЄФА проводить два єврокубкові турніри:

  • Лігу чемпіонів — найпрестижніший клубний турнір континенту та світу, лише участь у ньому дозволяє клубам добре заробити;
  • Лігу Європи — нащадок Кубка УЄФА, який, зокрема, у 2009 році вигравав донецький «Шахтар».

З наступного сезону з’явиться ще й третій турнір УЄФА — Ліга конференцій. В них усіх беруть участь клуби з України.

Клуби Суперліги не гратимуть в турнірах УЄФА, що знецінює Лігу чемпіонів та знижує цікавість до турніру вболівальників та глядачів. Тому УЄФА виступає категорично проти створення Суперліги.

Яким буде формат Суперліги?

В першому пілотному сезоні Суперліги братимуть учать 15 команд.

Надалі передбачається, що в Суперлізі гратимуть 20 команд — 15 клубів-засновників плюс 5 клубів, що кваліфікуються за результатами попереднього сезону.

Якою буде система кваліфікації, поки що не оголошено. В релізі Суперліги йдеться, що клуби-засновники «з нетерпінням чекають обговорень з УЄФА та ФІФА для спільної співпраці».

Сезон в Суперлізі стартуватиме у серпні, фінал відбуватиметься у травні. Матчі гратимуться посеред тижня і не заважатимуть участі команд Суперліги у національних турнірах.

20 учасників розділять на дві групи по 10 команд. Вони зіграють між собою вдома та на виїзді. Три найкращі автоматично виходять до 1/4 фіналу. Команди, що посядуть четверте і п’яте місце у групі, проведуть додаткові матчі плей-офф за вихід до чвертьфіналу.

Організатори Суперліги повідомляють, що з часом, крім чоловічої ліги, створять і жіночу.

Навіщо все це?

Засновники Суперліги наголошують, що пандемія COVID-19 «поглибила нестабільність існуючої економічної моделі європейського футболу».

«Крім того, клуби-засновники прагнуть покращити якість та інтенсивність європейських змагань, а також створити формат для регулярних змагань найкращих клубів та гравців», — йдеться в заяві Суперліги.

Головна ж мотивація клубів, що створили Суперлігу, — фінансова. Багаті клуби Європи хочуть заробляти ще більше. Очікується, що загальний бюджет виплат в Суперлізі складе €10 млрд на сезон. Для порівняння, усі учасники Ліги чемпіонів ділять між собою близько €2 млрд.

Крім того, клуби, що увійдуть до Суперліги, отримають загалом €3,5 млрд на розвиток клубної інфраструктури та як компенсацію наслідків пандемії COVID-19.

У подальшому засновники Суперліги сподіваються навіть на зростання виплат у разі успіху проєкту.

«Війна почалась» 

УЄФА та ФІФА , які виступають проти створення альтернативної ліги, погрожують клубам і гравцям, що братимуть участь в Суперлізі, санкціями.

Про це, зокрема, написав у Twitter авторитетний італійський журналіст Ніколо Скіра.

«УЄФА проти Суперліги. Кожний клуб та гравець, що братиме участь у Суперлізі, можуть отримати заборону на участь в усіх турнірах УЄФА та ФІФА на европейському та світовому рівні. Війна почалась».

Теоретично це означає, що футболістам заборонять грати за свої національні збірні. Наприклад, Олександр Зінченко зіграє за «Манчестер Сіті» у Суперлізі і не зможе грати у збірній України.

Слово «війна» також використав колишній гравець збірної Англії Ріо Фердінанд. «Це війна проти футболу. Відсутність конкуренції суперечить всьому, що проповідує футбол. Ці люди гадки не мають, що таке футбол», — заявив Фердінанд.

Також засудив створення Суперліги й легендарний тренер «МЮ» Алекс Фергюсон. «Суперліга  це крок убік від 70 років європейського клубного футболу. Коли я тренував «Манчестер Юнайтед», ми чотири рази грали в фіналі Ліги чемпіонів, і це завжди найбільш особливі вечори», — сказав фахівець.

А президент Франції Еммануель Макрон підтримав рішення французьких клубів відмовитись від участі у Суперлізі.

Європейські журналісти повідомляють, що сьогодні, 19 квітня, УЄФА розгляне варіант зупинки чи дострокового завершення поточних розіграшів Ліги чемпіонів та Ліги Європи через створення Суперліги.

У півфіналах ЛЧ мають зіграти:

  • ПСЖ (Франція) — Манчестер Сіті (Англія)
  • Реал (Іспанія) — Челсі (Англія)

У півфіналах ЛЄ:

  • Манчестер Юнайтед (Англія) — Рома (Італія)
  • Вильярреал (Іспанія) — Арсенал (Англія).
Forbes вперше назвав «Барселону» найдорожчим футбольним клубом світу